Pivní slavnosti říznuté rockem

Že rocková muzika a pivo patří k sobě, to je otřepané klišé. Ale je to pravda. Všude, kde se hraje na hlučné kytary, se točí pivo - někdy horší, někdy lepší, někdy jen jedna značka, jindy je výběr větší. Jsou ale akce, které toto propojení dostávají na vyšší úroveň, jinými slovy - gastronomická akce se organicky propojuje s konceptem rockového (punkového, metalového, poprockového) festivalu.

To znamená především, že se dbá na kvalitu piva. Často takovou pivní slavnost pořádá jeden konkrétní pivovar, což sice znamená omezení pestrosti značek, na druhou stranu tu ale najdete nejrůznější speciály, vařené přímo pro festival. Jindy jde zase o spojení více (většinou) menších lokálních pivovarů. Tyto akce obvykle organizují obce (zpravidla menší města), které poskytují prostory - náměstí, park, amfiteátr - a většinou akci také spolufinancují.

Hudební složka akce bývá někdy výraznější a probíhá na více pódiích, jindy jde jen o podkres a dotvoření atmosféry. Vedle velkých hvězd, schopných přilákat publikum se často se účastní i lokální kapely nebo revivaly. My jsme se snažili vybrat do našeho přehledu spíš akce, kde je poměr hudba/pivo vyrovnaný.


O jaké pivní slavnosti se jedná


Vesuf

Název je vlastně zkratka: VElenovsko-SUchovský Festival, se známou sopkou bezprostředně nesouvisí - ale lépe se to zapamatuje. První ročník proběhl v roce 2015. Prvotním záměrem bylo podpořit lokální malé pivovary (za účasti místních kapel) a oživit zdejší letní sezónu. Každý rok se festival zvětšoval a přivážel i známé hvězdy české i slovenské popmusic (Tomáš Klus, No Name, Žlutý pes, Miro Žbirka, Olympic, Richard Müller apod.). Akce se přesunula z kempu Suchý o kousek dál na Pastýřskou louku - festival nabízí krásné výhledy na zvlněnou moravskou krajinu.

Slavnosti piva pod komínem

Pivovar Záhlinice (poblíž Hulína na Kroměřížsku) pořádá docela opulentní třídenní festival, stylově laděný do rocku až metalu (Motorband, Alkehol, Panoptiko, Trautenberk apod.). Zdejší pivovar s více než stoletou tradicí si potrpí na staré receptury, přičemž produkuje nejrůznější varianty piv od světlých přes polotmavé až k silným ležákům.

Bernard Fest

Festival tohoto druhu se koná již od roku 1994 na náměstí v Humpolci a je to jedna z nejvýznamnějších událostí v regionu, na niž zavítají tisíce návštěvníků. Za ta léta zde vystoupili prakticky všichni, kdo v české muzice něco znamenají, včetně Karla Gotta. Pivo samozřejmě obstarává hlavně značka Bernard, “hostují” zde ale i jiné pivovary. Součástí vašeho programu může být i prohlídka pivovaru, přenocovat můžete v nedalekém stanovém městečku. Pivní slavnosti - Bernard Fest

Řečkovický CRAFTBEER festival

Tento brněnský CRAFTBEER se již tradičně v nově zrekonstruovaném amfiteátru starého řečkovického pivovaru. Tato akce je skvělou příležitostí pro toho, kdo má rád pestrost a ochutnává neznámá piva, protože výběr tu bývá neuvěřitelně široký, a to včetně zahraničních (Anglie, Belgie, Německo) značek.

Pivofest Trutnov

Koná se na Krakonošově náměstí v Trutnově (ano, skutečně tam mají Krakonošovo náměstí!). Vystupují české kapely, točí se pivo z lokálních pivovarů i několika větších značek. Zajímavou doprovodnou atrakcí bývá tzv. maxi fotbálek, neboli lidský stolní fotbal.

Pivní rozjímání

Nenechte se zmást “vyklidněným” názvem - jde o standardní akci tohoto typu, takže zábavy a radosti je dostatek! Od roku 2013 se pořádá v Žižkových sadech v Hradci Králové - a je to přehlídka malých pivovarů, takže o rozmanitost chutí se nemusíte obávat. Hudební složka je u této akce skromnější, nicméně vkusná.

Slavnosti Znojemského piva

Akce probíhá v prostorách Znojemského městského pivovaru. Ten dodává výjimečně pestrou nabídku piv včetně festivalového speciálu. Hostují tu i regionální minipivovary. Hudební program je dosti bohatý a probíhá na třech stageích - stylově od popu přes hiphop až po rock či metal včetně místních kapel. Nechybí atrakce pro děti i gastro stánky.

Slavnosti Piva České Budějovice

Akce se koná na budějovickém výstavišti, účastní se jí přes 30 pivovarů a minipivovarů. Hudební program je soustředěn na jedno pódium a jde vesměs o popové a rockové interprety.

Žatecká dočesná

Tato zářijová slavnost má skutečně úctyhodnou tradici, sahající do 19. století, ale spíše až do středověku. Od r. 1957 se začaly ročníky číslovat. Vystoupili zde vpodstatě všichni významnější čeští i slovenští umělci a baviči. Doprovodný program probíhá na osmi (!) pódiích, nedílnou součástí jsou chmelové a pivní soutěže, jako tanec s korbelem piva na hlavě nebo ruční česání chmele. Oblíbená je také recesistická expozice Muzea Homolupulů v Husitské baště.

Z dalších významných slavností, pořádaných přímo pivovary, můžeme zmínit třeba Platanské pivní slavnosti, Slavnosti piva Rohozec, Den Kozla ve Velkých Popovicích nebo jihlavské Dny Ježka.

Mohlo by vás také zajímat:


Chybí v našem přehledu vaše akce? Napište nám na poradatel@smsticket.cz, rádi Vám s nasazením vašich akcí pomůžeme.