Dětské a kočičí kavárny, které v Brně stojí za návštěvu

Brněnský kavárenský boom na konci nultých let přinesl i nové typy zákazníků. Generace třicátníků zakládajících rodiny považovala za přirozené, že si budou moci nadále i s potomky užívat slastí kavárenského života. A nebylo jich málo, takže vznikla poptávka po "baby friendly" kavárnách - s dětským koutkem, hřištěm či přebalovacím pultem, prostě s prostorem, v němž se děti mohly bezpečně pohybovat a zabavit, aniž by překážely a rušily ostatní hosty. Některé kavárny koneckonců vlastnily a vedly mladé matky, které dobře věděly, že "dětské kavárny" jsou dírou na trhu.
Dnes je jich v Brně několik - a to i mimo centrum. Pojďme si je projít:


Dětské kavárny - Brno střed


Mama Kafe

se nachází na Úvoze. Podnik provozují dvě kamarádky, které mají děti a tudíž i přesnou představu, jak by měl ideální prostor pro pobyt s dětmi vypadat. Hračky holandské značky Little Dutch jsou z přírodních materiálů, plastů je minimum; pečlivě se dbá na jejich čistotu a funkčnost. Cíleno je hlavně na děti do 5 let. Nutno dodat - i když se to tváří jako samozřejmost -, že i káva a dortíky jsou kvalitní, takže o trochu vyšší ceny jsou na místě. Otevřeno je pouze ve všední dny, ale o víkendech zde po domluvě můžete uspořádat dětskou párty.

Mezzanine Café

si drží už přes deset let svoji pozici mezi brněnskými kavárnami, a to díky dobré poloze na úpatí Špilberku - a také díky velkorysému dětskému koutku v zadní místnosti. Bezdětní hosté tak mají svůj klid a nedochází ke konfliktům. Pro děti jsou v nabídce limonády, makronky, nebo něco slaného pro větší hlad. Mezzanine Café - dětský koutek

Aida Café

se nachází hned u nádraží za obchodním domem Letmo. Dětský koutek je velmi prostorný (v podstatě malé hřiště) a vhodný především pro starší děti. V nabídce je velký počet cukrárenských výrobků - pohárů, zákusků, dortů i palačinek.

UM Café

je učňovská kavárna skrytá na ulici Skryté, což je hned vedle náměstí Svobody. Je to tréninkové centrum pro studenty Střední školy potravinářské (Charbulova), kteří se jsou velmi ochotní a milí, takže jim případné nedostatky jistě odpustíte. Kromě kávy a dezertů zde mají menu běžné i snídaňové. Dětský koutek je samostatná místnost oddělená skleněnou stěnou.

Dětská čajovna mezi stromy

má sice v názvu čaj, ale kávu tady umí také, a hlavně - je přímo v centru, v pasáži obchodního domu Klášter na Josefské ulici. Dvě místnosti-herny jsou bohatě vybavené (bazének s balónky, skluzavka, kuchyňka atd.), v létě můžete využít i venkovní zahrádku s pískovištěm a domečkem. Mezzanine Café - dětský koutek

Spolek

jedna z nejstarších “nových” kaváren na Orlí nedaleko Měnínské brány. Uvnitř se nachází malý dětský koutek, venku je pak krásná a prostorná (původně klášterní) zahrada se skluzavkou, houpačkou a tunýlkem. Také se zde výborně najíte.

PF Café

je nenápadná kavárna před (pod) kostelem sv. Michala na Dominikánském náměstí. V zadní části kavárny je i menší dětský koutek.


Dětské kavárny mimo centrum Brna


Rossa Café

je v Brně-Líšni. Výhodou je oddělený prostor pro nejmenší batolata a miminka. Také zde věnují majitelé péči stavu a čistotě hraček. V letních měsících je k dispozici oplocená zahrádka s pískovištěm. Rossa Café - dětský koutek

Kafe Mlýnek

se nachází také v Brně-Líšni, poblíž zastávky Kotlanova. Kromě standardní kávy a dortů zde připravují také snídaňové kaše, sendviče, v sezóně též zmrzlinu. Dětský koutek je relativně malý, leč útulný.

Kafárna

je rodinný podnik v Brně-Maloměřicích. Prostředí je prosté a vkusné, dětský koutek se nachází v rohu místnosti.

Kavárna - cukrárna U myšky

na Zlínské ulici v městské části Brno-Slatina disponuje zajímavým dětským koutkem s prolézačkami, skluzavkou a dalšími atrakcemi. Ten je od hostů oddělen malým plůtkem, takže rodiče mají perfektní přehled, co jejich dítě právě dělá. Na objednání vám tu připraví oslavu na míru. Velký výběr čerstvých zákusků.

Kafe na písku

se rozprostírá na náměstí SNP v Černých Polích vedle hřiště - je to tedy ideální prostor pro letní měsíce, kde vás tu osvěží i sprchou. Mezzanine Café - dětský koutek

Cukrárna a kavárna Luna

v Brně-Kohoutovicích disponuje opravdu velkým hřištěm/pískovištěm se skákacím hradem, trampolínami a prolézačkami. Vedle kávy, zákusků nabízí také zmrzlinu i nějaké slané jídlo (strips, tortilla, hranolky apod.).

Coffee 4 All

V Brně-Novém Lískovci najdete oblíbenou dětskou kavárnu, která má k dispozici jak venkovní posezení, tak hřiště pro děti. Při nepříznivém počasí mohou děti využít i malou herničku uvnitř kavárny. V kavárně se pořádají i dětské oslavy.


Kočičí kavárny


Trocha historie kočičích kaváren

*- Zvláštním typem kaváren, které mají v oblibe jak děti tak dospělí, jsou tzv. kočičí kavárny. Tento fenomén je poměrně novou záležitostí. Jako první “cat café” se uvádí jistá kavárna v Tchaj-peji na Tchajwanu, jejíž majitel dostal v r. 1998 nápad povzbudit nevalnou návštěvnost pomocí volně se pohybujících domácích koček. Podnik se stal vyhledávanou turistickou atrakcí. Celosvětový boom spustilo ale až Japonsko - uvádí se, že v r. 2015 bylo jen v Tokiu 58 těchto kaváren.

Evropané ovšem tvrdí, že prvenství je jejich: první kočičí kavárna prý fungovala od r. 1912 ve Vídni a jejím pravidelným návštěvníkem býval V. I. Lenin. Těžko říct, co je na tom pravdy, ale tahle historie jistě nepostrádá půvab. Jisté je, že Brno má kočičí kavárny od r. 2015. Trend se tedy uchytil. (Nedávno jsem se dočetl o nové módě: sovích kavárnách… tak schválně!) Které to tedy jsou:

Kočičí kavárna Pelíšek

Pelíšek je umisťovací kočičí kavárna, což znamená, že všechny kočky jsou zde z útulku a je možno je je odtud adoptovat. Je to výhodné - lidé zde mají možnost se s kočkami nenásilně sblížit a dát jim příležitost, aby si své nové majitele “očichaly” a vybraly si je vlastně samy. Kavárna má dobrou polohu poblíž centra na třídě kpt. Jaroše. Káva i zákusky jsou vynikající, není tedy divu, že kočky po hostech loudí - pozor, jejich krmení je přísně zakázáno! Občas vám skočí na stůl, na klín nebo za krk - anebo si vás vůbec nevšímají a lezou si po maketě stromu. Nebo se rozhodnou, že mají lidí tak akorát a zalezou si do vlastní oddělené místnosti.

Kočkafé Schrödinger

Kočkafé Schrödinger vzniklo v r. 2019, kdy nová majitelka převzala podnik od předchozí majitelky a přejmenovala jej. Také zdejší kočky pocházejí z útulků, ale adopce možná není. V r. 2022 se podnik přestěhoval do prostor bývalého klubu Livingstone. Ten je poměrně rozlehlý, takže je možné, že jde o největší kočičí kavárnu v Evropě. Koncerty se zde tedy už nekonají, ale na stěnách je dost místa pro výstavy obrazů. Kočkafé Schrödinger

Tři Kočketýři

Další umisťovací kočičí kavárnou jsou Tři Kočketýři, která se nachází hned vedle brněnského nádraží na Nových sadech. Kavárna úzce spolupracuje s jihomoravskými útulky, a zdá se, že lidí ochotných se nešťastných opuštěných koček ujmout je stále docela hodně, protože kočičky se zde hodně obměňují - jejich životní příběhy můžete sledovat na facebookové stránce kavárny.

Mohlo by vás také zajímat:


Chybí v našem přehledu aktivity Vaší kavárny? Napište nám na poradatel@smsticket.cz, rádi Vám s propagací pomůžeme.