Top české kapely pro děti, které nesmí chybět v rodičovském playlistu

Písničky pro děti u nás mají letitou tradici - vzpomeňme na dnes již zlidovělé popěvky dvojice Jaroslav Uhlíř a Zdeněk Svěrák, na nichž vyrostlo už několik generací. Dost jinak to pojali populární Maxim Turbulenc - tam spíše než o slovní hříčky a laskavý humor šlo o nekomplikovanou, energickou “tucku”, která děti spolehlivě rozpohybuje. Někde mezi tím se pohybovala Dáda Patrasová se svou žížalou Julií.

Od poloviny nultých let přibývají pokusy, jak žánr obohatit o nové, řekněme alternativnější (a pokud možno inteligentnější) přístupy. Například populární skupina Chinaski vydala v roce 2004 album písniček pro děti “Autopohádky”, folklorní soubor Hradišťan vedený Jiřím Pavlicou vydal v následujícím roce album “Hrajeme si u maminky” (spolu s krásně ilustrovaným zpěvníkem), a další nahrávky a projekty následovaly vzápětí. Jejich tvůrci často neskrývají, že podnětem pro tvorbu byla nespokojenost nebo až zděšení nad tím, co jsou jejich vlastní děti nuceny poslouchat.

Kašpárek v rohlíku

Původně to byl úspěšný dětský kabaret Jihočeského divadla v Českých Budějovicích, který na sebe rychle navázal výrazné zpěváky, muzikanty a autory (David Koller, Tonya Graves, Márdi), s nimiž vydal několik alb ve fiktivním žánru “bejbypank”, jehož základem je rockový sound. Projekt dodnes vystupuje naživo a propojuje dětské a dospělé publikum. Kašpárek v rohlíku se snaží vytvářet zábavu pro děti v řekněme alternativním duchu. Co to v praxi znamená? Vyhýbat se určité sterilitě (jakou je třeba používání “samohrajkových” doprovodů) a pitomosti “na první dobrou” (i když to děti mají rády) směřováním k jisté syrovosti, živelnostipodvratnosti, k čemuž se punkový žánr celkem hodí. Zároveň se písničky a scénky nevyhýbají výchovným impulsům - ale velmi nenásilně a přirozeně (třeba antirasistické poselství písně “Černá”).

Pískomil se vrací

Jakýmsi “odštěpným” projektem Kašpárka v rohlíku je Pískomil se vrací, jehož hlavními personami je muzikant Ondřej Pečenka (dříve Folk3mail nebo Ememvoodoopöká) a jeho žena Karolína. Skupina vydala několik CD v radostně rockovém duchu a i když nový materiál už několik let nevydala, naživo vystupuje stále s nenapodobitelnou energií. Pískomil se vracíObrázek převzat z webu Lucerna Music Bar

Mixle v piksle

I tento projekt by se dal označit jako bejbypank. Frontmanem je již zmíněný zpěvák a kytarista Márdi z legendární pardubické Vypsané Fixy; “záda mu kryje” bubeník Pítrs, původem ze stejné skupiny, a další dva pardubičtí rockeři. Obsazení je tedy ryze kytarové, děti mají o rachot postaráno. Texty jsou sice poťouchlé, ale nenápadně zdůrazňují důležitost láskyplných rodinných vztahů. Márdiho nonšalantní projev v Mixle v Piksle sympatického spratka je zcela uvěřitelný.

BomBarďák

Tato kapela vznikla poté, co u vydavatelství Indies vyšly dva samplery písniček pro děti od českých kapel a písničkářů Bongo BonBoniéra (2010) a Bongo BomBarďák (2011). Na jejich úspěch navázal právě “Bombarďák”, jehož frontmany jsou herci Michal Dalecký a Jiří Jelínek. Oproti “Kašpárkovi” nebo “Pískomilovi” je zvuk odlehčeně folkový, texty jsou postavené na slovním humoru, přičemž naživo jsou písně prokládané poloimprovizovanými divadelními výstupy. V roce 2023 vyšlo už páté řadové album "Luděk".

To jsou tedy zástupci alternativnějších hudebních přístupů - a nyní zamíříme více do mainstreamu:

Čiperkové

Kapela pro děti, v níž účinkují samy děti - to není samozřejmě nijak originální nápad, ale funguje to stále výborně. Skupina Čiperkové Čiperkové vznikla v roce 2014 a stojí za ní spisovatelka Simona Votyová a její spolupracovníci. Ti píšou písničky pro 8 dětí, které zpívají a tancují v barevných plyšových kostýmech. Skupina ale zpívá i známé lidové (Když jsem já sloužil) či zlidovělé (Sluníčko, sluníčko) písničky. Jejich YouTube videa mají desítky milionů zhlédnutí. Původně se jednalo o rodinný projekt, určený pro vlastní děti, nečekaný ohlas ostatních dětí i rodičů podnítil tvůrce k pokračování. Dnes Čiperkové vystupují po celé ČR, provozují i vlastní Čiperkafest.

Lollipopz

Oproti tomu Lollipopz jsou už od začátku komerčním projektem. Skupinu tvoří čtyři dívky ve věku 9-10 let; aby projekt mohl pokračovat, členky jsou pravidelně obměňovány. Odlišují se od sebe především svými barevnými parukami (zelená, růžová, modrá, žlutá). První CD jim vyšlo v roce 2015. Členky kapely zároveň působí jako youtuberky, pro svůj kanál natáčejí pravidelné příspěvky ve svém studiu v Aquapalace Praha. Naživo vystupují v rámci velkých celorepublikových turné či megakoncertů. Způsobem svého fungování i zacílením na specifický segment publika Lollipopz navazují na starší, dnes už nefungující projekt 5Angels.

Štístko a Poupěnka

Hudební duo Štístko a Poupěnka (motýl a víla) zpívá výhradně autorské písničky a od roku 2017 pilně koncertuje (až 150 show ročně!), nejdříve ve školkách, dnes už v kulturních domech a divadlech - a v létě samozřejmě na festivalech. Texty jsou často výchovné a učí děti cvičit, jíst zdravě a používat “kouzelná slůvka”. Zajímavé je, že projekt vznikl původně ve slovenštině jako Smejko a Tanculienka.

Tím plynule přecházíme ke speciálnímu žánru tanečních písniček pro děti - zde už nelze hovořit o kapele, hudební podklad je vytvořen pomocí levně znějících syntetických zvuků. Nejznámější protagonistkou je nejspíše Míša Růžičková, jejíž projekt Cvičíme s Míšou je založen na jednoduchých pohybových prvcích a veselých rytmických popěvcích na oblíbená dětská témata (zvířátka, zajímavá povolání, pohádkové postavičky, auta…). Míša Růžičková má mnoho úspěšných YouTube videí s desítkami milionů zhlédnutí a často vystupuje i naživo.

Velmi podobně fungují i projekty BibiBum, Karol a Kvído (zpěvačka Karolína Gudasová) nebo Hýbánky, což je původně dětský pořad České televize, založený na interakci zpěvačky a cvičitelky Kristýny Štarhové s klavíristou a klaunem Zdeňkem Králem; ten hraje podklady naživo na klavír, čímž se tento projekt sympaticky odlišuje od ostatních. Na jejich show můžete narazit hlavně v kulturních domech nebo na dětských dnech a festivalech, jako je třeba Kinderland.

Mohlo by vás také zajímat:


Chybí v našem přehledu vaše dětská akce? Napište nám poradatel@smsticket.cz, rádi s nasazením na smsticket pomůžeme a zmíníme Vás na blogu.

Titulní fotografie převzata z článku Radiožurnálu "Být veselý, šťastný a trochu zlobit. To je bejbypank"