Divadla v Brně - od největších po nejmenší

Brno jakožto kulturní metropole jižní Moravy disponuje velkým počtem divadel nejrůznějšího typu. Začněme od těch největších.

Národní divadlo Brno

…je instituce zastřešující tři soubory - operní, taneční a činoherní. K dispozici má tři divadelní budovy - Janáčkovo divadlo, Mahenovo divadlo a Redutu.

Janáčkovo divadlo je modernistická, monumentální (největší divadlo v České republice!) stavba v centru Brna, navržená a zrealizovaná v 1. polovině 60. let. Hodí se tedy pro velká operní a baletní představení. Na jeho jeviště se vejde pohodlně i Filharmonie Brno se sborem, takže se tu konají i pravidelné symfonické koncerty. Bohužel pro tento účel není prostor divadla akusticky ideální, proto se již mnoho let plánuje stavba nového koncertního sálu.

Než bylo Janáčkovo divadlo postaveno, konaly se operní představení v “Mahence” - Mahenově divadle, stojícím nedaleko na Malinovského náměstí. Tato o poznání konzervativnější neoklasicistní budova byla postavena na začátku 80. let 19. století coby německé městské divadlo “Na hradbách”. Konaly se zde premiéry šesti Janáčkových oper a také světová premiéra slavného baletu “Romeo a Julie” Sergeje Prokofjeva. Dnes se tu hraje hlavně činohra, ale také se tu pořádají koncerty populárních kapel a zpěváků/zpěvaček (Ewa Farna, Kryštof, No Name, Druhá tráva...).
Značný rozruch vyvolala stavba ještě před svým otevřením - vedení města se rozhodlo (po špatných zkušenostech s tragickými požáry) instalovat zde elektrické osvětlení a nahradit tak dosavadní svítiplyn. Edisonova žárovka byl v té době teprve tři roky starý vynález! Pro potřeby provozu elektrické sítě bylo dokonce třeba postavit speciální malou parní elektrárnu. Nový vynález se ovšem osvědčil.

Divadlo Reduta je z těch tří scén nejmenší - a zároveň nejstarší. Divadlo se v tomto domě hrálo tak dávno (prameny mluví o 17. století), že se dá bez přehánění označit jako nejstarší divadlo ve střední Evropě. Reduta se pyšní i návštěvou samotného W. A. Mozarta - tuto událost připomíná pomník, stojící před budovou na Zelném trhu. Po 2. sv. válce se tu hrávala hlavně opereta, stavba postupně chátrala, až byla roku 1993 uzavřena. Po rekonstrukci a znovuotevření v r. 2005 zde vybudoval tým kolem režiséra Jana Mikuláška velice progresivní a oceňovanou činoherní scénu. Na tuto linii navazuje dramaturgie Reduty dodnes.

Ředitelem Národního divadla Brno je Martin Glaser. Pod jeho vedením divadlo usiluje o zcela současnou dramaturgii, reflektující společenské pohyby a změny. Zvláště operní inscenace (umělecký šéf Jiří Heřman) sklidily vřelý kritický i divácký ohlas.

Národní divadlo Brno pořádá festivaly Janáček Brno (mezinárodní ocenění Festival roku 2019), Dance Brno a Divadelní svět Brno.

Městské divadlo Brno

…zkráceně MdB (dříve Divadlo bratří Mrštíků), se od 90. let pod vedením ředitele Stanislava Moši věnuje hlavně muzikálovému repertoáru. Vznikají tu jak autorská díla, tak i inscenace světových muzikálových hitů. Roku 2004 byla slavnostně otevřena nová Hudební scéna s větším hledištěm, ale také prostorem pro stálý divadelní orchestr. To samozřejmě zvyšuje kvalitu produkcí. Díky katedře muzikálového herectví JAMU pak nemá MdB nouzi o přísun nových mladých talentů.

Divadlo Husa na provázku

...je divadlo založené z iniciativy mladých brněnských divadelníků v roce 1967 jako prostor pro experimentování a průzkum nových možností. Název je převzat z knihy Jiřího Mahena. Během “normalizace” hrálo divadlo v Domě umění, v 90. letech získalo dům pánů z Fanalu na Zelném trhu, kde sídlí dodnes.

V Huse na provázku začínali mnozí slavní herci a herečky - Bolek Polívka, Miroslav Donutil, Jiří Bartoška, Jiří Heřmánek a jiní. Po r. 2000 přišel s výraznými inscenacemi režisér Vladimír Morávek. Dnes se Husa na provázku snaží o rovnováhu mezi aktuálními divadelními trendy a tématy a mezi “provázkovskou” tradicí pracující s prvky klauniády a lidového divadla.

HaDivadlo

...vzniklo v 70. letech v Prostějově (odtud zkratka v názvu: Hanácké divadlo). V roce 1985 se přestěhovalo do Brna. Dnes sídlí v Alfa pasáži - z předchozího působiště, Kabinetu múz, se stal hudební klub.

HaDivadlo vždy usilovalo o alternativní pozici vůči “kamenným” divadlům, což se snaží dodržovat i dnes. Jde hlavně o pružnost ve zpracovávání aktuálních témat, ať už jde o menšiny, globální oteplování, sociální vyloučení, vliv sociálních sítí a obecně proměnu kultury a její společenské funkce.

Obě tato divadla provozuje příspěvková organizace Centrum experimentálního divadla (CED). Novou uměleckou platformou nejmladší generace divadelníků - a třetí scénou CEDu - je pak od r. 2019 Terén.

Divadlo Bolka Polívky

…nesoucí hrdě jméno svého principála, se nachází na Jakubském náměstí v prostorách, kde dříve fungovalo proslulé Satirické divadlo Večerní Brno. Divadlo Bolka Polívky zahájilo svou činnost v roce 1993 a ze začátku byl jeho repertoár tvořen hlavně inscenacemi Bolka Polívky, vytvořenými ještě v jeho předchozím působišti, tj. Huse na provázku. Časem se divadlo více otevřelo hostování různých (mimobrněnských) souborů (např. MALÉhRY, Studio Dva, Divadlo Kalich, StageArtCz).

Divadlo Radost a Divadlo Polárka

…se věnují tvorbě pro děti a mládež. Divadlo Radost, založené již roku 1945 jako čistě loutkové divadlo, dnes staví na interakci živých herců a nejrůznějších typů loutek, podpořené technologickými vymoženostmi současné scénografie. Integrální součástí představení bývá hudba a zpěv.

Podobně by se dala charakterizovat i tvorba Divadla Polárka, založeného ovšem až v roce 1999. Nabídka představení je pečlivě odstupňována podle věkových kategorií, od batolat až po dospívající mládež, a je skutečně široká. Polárka také pořádá nejrůznější dílny a workshopy.

Divadlo na Orlí a Studio Marta

…jsou scénami Divadelní fakulty JAMU. Starší “Marta” je dnes využívána hlavně pro činoherní inscenace, novější “Orlí” (od 2012) slouží především muzikálu a opeře.

Divadla alternativní a experimentální...

Malým divadlům a nejrůznějším tvůrčím platformám se v Brně odjakživa dařilo. Zde předkládáme výběr těch nejzajímavějších malých scén:

Divadlo Feste založil režisér Jiří Honzírek. Hlavním cílem tvorby je otevírat divákům aktuální politická témata, jako je třeba xenofobie, gender, etnicita, násilí. Dnes sídlí v multifunkčním kulturním prostoru Industra (areál bývalé Zbrojovky). Divadlo Feste realizuje často tzv. site-specific projekty, což znamená, že hraje na zvláštních místech, dodávajících představení další roviny významu.

Kulturní centrum co.labs sídlí na Kounicové ulici a je sídlem čtyř rezidenčních nezávislých uměleckých kolektivů (bazmek.entertainment, Fade in: a Rose, Lidi, AVERZE_). Navazuje na aktivity dnes již zaniklého divadla Buranteatr. Pěstuje se zde hlavně taneční a pohybové divadlo.

Také divadelní skupina D´Epog vytváří site-specific inscenace v mimodivadelních prostorách (galerie, plavecký bazén, střecha autobusového nádraží). Herce i diváky tak vystavuje nezvyklým podmínkám při vnímání divadla (chlad, pocit nebezpečí). Zároveň funguje jako jakási herecká laboratoř rozšiřující pohybové schopnosti souboru.

Divadlo Líšeň je divadlo pro děti a dospělé, založené v roce 1998. Vychází z poetiky Husy na provázku, kterou obohacuje využíváním loutek, a to i velmi netradičních druhů, podob i materiálů. Aktivně se propojuje s místními obyvateli, například obnovením tradice masopustních průvodů. Spolupracuje také s romskou komunitou.

Divadelní studio “V” sídlí v budově ZUŠ na Veveří ulici. Nejhranějším žánrem jsou pohádky, ale na repertoáru jsou i komedie a komorní muzikály. Divadlo úzce spolupracuje s dramatickým a výtvarným oddělením ZUŠ.

Dalších víceméně amatérských či poloamatérských divadel je v Brně ještě více, nelze vyjmenovat všechny. Některé navíc fungují jen pár sezón a potom zanikají.

Cabaret des Péchés

…jak už název napovídá, je prostor věnovaný čím dál populárnějšímu umění kabaretu a burlesky, navazujícímu na slavnou éru pařížských či berlínských kabaretů. Můžete zde zhlédnout i koncerty, stand-upy a improvizační večírky, a k tomu popíjet lahodné francouzské drinky, které jinde jen tak nedostanete.

Opera jinak?

Zajímavou alternativu vůči “velké” opeře přinášejí představení spolků Opera Diversa a Hausopera. Tato sdružení nemají stálou scénu a své komorní opery či “miniopery” hrají nejen v divadelních sálech (Reduta, co.labs), ale i v kavárnách, parcích, nebo dokonce v plaveckém bazénu.

Jak vidno, chcete-li v Brně strávit večer návštěvou divadla, je z čeho vybírat.


Jste divadlo nebo divadelní studio a chcete vyzkoušet moderní vstupenkový systém? Napište nám na poradatel@smsticket.cz, rádi Vám s nasazením vašich představení pomůžeme.