Kam na přednášky v Brně: výběr toho nejzajímavějšího

Formát přednášky je jen zdánlivě staromódní - získávat vědomosti osobně a naživo od druhého člověka má obzvlášť dnes, kdy se většina komunikace odehrává přes obrazovku či displej, své specifické kouzlo. Dnešní přednášející mají díky technologiím dříve nevídané možnosti - ale základ úspěchu přednášky tkví ve schopnosti zaujmout ostatní tady a teď: charismatem, výřečností, schopností strukturovat a dávkovat informace a v neposlední řadě humorem.

Cestovatelské přednášky

Cestovatelské přednášky jsou již mnoho let oblíbeným formátem, spojujícím zábavu a poučení. A není divu - když cestovatelé a dobrodruzi propojí svůj vypravěčský talent s autentickými příběhy a kvalitními vizuálními záznamy, i vás se okamžitě zmocní chuť vyrazit na cesty. (Anebo jste rádi, že zůstanete pěkně v pohodlí domova a že někdo tu námahu podstoupí za vás.)

V Brně pořádá tyto přednášky několikrát do měsíce Klub cestovatelů, což je zároveň i restaurace nabízející exotické pokrmy. Klub pořádá také svůj ples, dále se podílí na festivalech Nadivoko a Expediční kamera. Mnohaletou tradici cestovatelských přednášek má také Café Práh na Vaňkovce. Nejenže to je v centru města, ale zároveň svou návštěvou podpoříte socializaci spoluobčanů potýkajících se s duševním onemocněním.

Každoročně v dubnu probíhá cestovatelský festival Go Kamera, pořádaný CK Livingstone. O své zážitky se tu dělí nejen cestovatelé, ale také horolezci, filmaři, režiséři či fotografové. Koná se v pavilonu Anthropos, vile Stiassni a na hvězdárně. Na cestovatelské přednášky si můžete zajít na do Prvního Patra, na Šelepku nebo do kulturních domů (Rubín, Semilasso apod.)

Přednášky akademických institucí

V rámci podpory celoživotního vzdělávání a péče o seniory provozují vysoké školy (MU, Mendelova univerzita, VUT) tzv. univerzity třetího věku. Nabídka dlouhodobých kurzů či jednorázových přednášek je skutečně bohatá, skoro nic to nestojí, jedinou podmínkou je dokončené středoškolské vzdělání. Jinou formou přednášek pro veřejnost jsou tzv. “kavárny” - tj. přednáška v neformálním prostředí, konající se v pozdním odpoledni (od 17 hod.), aby se mohli zúčastnit i lidé pracující přes den.

V Brně pořádá svou Akademickou kavárnu Akademie věd ČR, témata jsou velmi různorodá - od literatury přes historii nebo geografii až po fyzikální vlastnosti materiálů. Masarykova univerzita pak má svoji chemickou nebo fyzikální kavárnu (ve “staré” budově na Kotlářské nebo v kampusu), ale třeba také botanické exkurze.

Když už je řeč o botanice, v tomto oboru se můžete dovzdělat na přednáškách Ústavu botaniky a zoologie Přírodovědecké fakulty (na Kotlářské) anebo České botanické společnosti (kampus Bohunice). Vyzbrojeni novými poznatky si pak můžete o to více užít návštěvu arboreta nebo botanické zahrady.
Přednášky o českém jazyce pořádá Jazykovědné sdružení ČR (v posluchárně Pedagogické fakulty).

Další instituce

Každé první úterý v měsíci se koná přednáška v brněnské Zoo - přirozeně se týká zvířat, jejich soužití s člověkem, problematiky chovu apod. Zajímavé přednášky na téma spojená s astrofyzikou a kosmonautikou pořádá brněnská hvězdárna. Pozor, přednášky bývají často vyprodané, zajistěte si lístky včas!

Především literatuře jsou věnovány přednášky v Knihovně Jiřího Mahena - a to nejen v centrální budově na Kobližné, ale také v Mahenově památníku (v krásném prostředí vilové čtvrti na Žlutém kopci) nebo společenském centru Sýpka v Medlánkách. Speciálním projektem je pak Mahenova akademie pro 21. století - kulturně-společenská a vzdělávací platforma, kterou tvoří šest tematických cyklů: Literární salon (autorské večery ve spolupráci s brněnskými nakladateli), Historický klub, Zelený kabinet (ekologie a udržitelnost), Vědecká laboratoř, Malé divadlo hudby a Novinář v informačním věku (setkání s předními žurnalisty). Tyto přednášky, debaty nebo čtení probíhají v hlavní budově, občas také v IN-centru (Kleinův palác).

Kávéeska - volnočasové centrum Vojtova pořádá cyklus přednášek o historické architektuře. Svůj cyklus přednášek má také Moravské zemské muzeum (MZM) - konají se v Klubu MZM v Biskupském dvoře, v Paláci šlechtičen nebo Dietrichsteinském paláci, a samozřejmě tematicky souvisejí s výzkumnou činností muzea. Také Muzejní a vlastivědná společnost v Brně zve na přednášky týkající se historie Moravy (v Moravském zemském archivu na Palachově náměstí). Přednášky na nejrůznější témata (zdravý životní styl, alternativní medicína, partnerské vztahy a rodinné konstelace) se konají také v kulturních domech, nacházejících se v periferních čtvrtích (KD Rubín, Semilasso, Dělnický dům Židenice apod.).

Nová Akropolis

Pravidelné přednášky už od 90. let pořádá v Brně místní pobočka mezinárodní neziskové organizace Nová Akropolis, která se věnuje filosofii, kultuře a sociálním, ekologickým a humanitárním aktivitám. Přednášky se konají přímo v sídle pobočky v Brně-Žabovřeskách na Blatného ulici a týkají se nejrůznějších filosofických směrů a osobností (např. antická filosofie, buddhismus, C. G. Jung). Část přednášek je založena na vyloženě esoterické tématice. Nová Akropolis nabízí také kurzy rétoriky, psychologie či genealogie; konají se zde také výtvarné workshopy. Nutno poznamenat, že přednášky vycházejí jen z materiálů vydávaných samotnou organizací a jsou vedeny pouze jejími instruktory, nikoli akademickými odborníky.

Mohlo by Vás také zajímat:

Titulní obrázek převzat z Klubcestovatelubrno.cz