Metalové festivaly: nejzajímavější letní akce v Česku

Když se řekne metal, všichni si jistě představí hlasité kytary (dunící či kvílející), zběsilé bicí a zpěv v extrémních hlasových polohách. Metalových subžánrů je ovšem neuvěřitelně mnoho a navzájem se mohou od sebe dost lišit; některé se zase od sebe neliší skoro vůbec - čert aby se v tom vyznal! Tak snad nám metaloví fanoušci odpustí, že ty metalové "odrůdy" tady hážem všechny do jednoho pytle. Metal bývá spojován s temnotou, agresivitou či násilím, ale jeho fanoušci - i přes divoké vzezření - bývají spíše mírumilovní a přátelští, se silným vztahem ke své fanouškovské komunitě a svým oblíbeným kapelám. Na metalových festivalech tak vládne často až rodinná atmosféra; samozřejmě nechybí pivo a jiný alkohol, grilování, motorky a další mužné aktivity.

Metalové festivaly v Česku

Metal vždycky byl v Čechách oblíbeným žánrem, zvláště na vesnicích a v menších městech. A právě tam se koná nejvíce letních festivalů, od nejmenších až po ty největší. Zde jsou ty nejzajímavější metalové festivaly u nás:

Masters of Rock

Vizovický rock-metalový festival získal během dvaceti let existence skutečně mezinárodní renomé - například letos zde můžete vidět skutečné legendy žánru: Judas Priest, Accept, Moonspell, nebo Bruce Dickinsona a Maxe Cavaleru se svými kapelami, plus mnoho dalších. Festival se koná přímo v areálu hlavního sponzora, likérky Jelínek. Pokud se vám nechce do kotle a máte rádi pohodlí, můžete si zajistit lístky na VIP tribuny.

Brutal Assault

Asi nejproslulejší akce tvrdé muziky u nás se koná na historické pevnosti Josefov u Jaroměře. Díky zázemí této pevnosti zde vyroste na pár dní jakési alternativní městečko, osídlené příznivci temné hudby, a to nejen metalové, ale s nejrůznějšími přesahy, třeba i k vážné hudbě, ambientu nebo folklóru. Festival si zakládá na minimalizování ekologické zátěže. Najdete zde místní, etnickou i veganskou stravu, řemeslná piva včetně festivalového speciálu, kavárny, vinné sklípky i absintový bar.

Basinfirefest

Koná se od roku 2003 ve Spáleném Poříčí na Plzeňsku. Kromě českých metalových a rockových kapel zde vystupují i velké zahraniční hvězdy (např. Cradle of Filth, Sabaton, Blind Guardian, Cannibal Corpse).

Obscene Extreme

Tento festival je zaměřený na subžánry extrémního metalu (deathmetal, grindcore, hardcore punk). Koná se od r. 1999 každoročně v Trutnově. Původně vznikl při příležitosti narozeninové oslavy, dnes se rozrostl do několikadenní opulentní akce. Zvláště vyznavači nejrůznějších převleků, kostýmů a masek si zde přijdou na své. Festival je “animal friendly”, to jest veganský a vegetariánský.

Fajtfest

Koná se v lyžařském areálu Fajtův Kopec poblíž Velkého Meziříčí, tedy kousek od dálnice D1. Stylově zaměřeno především na metalcore, hardcore a nu-metal, kapel je téměř 50, takže to bývá fakt jízda.

Agressive Music Fest

Menší akce pro fanoušky thrash, death či symphonic metalu v obci Velký Dřevíč poblíž Hronova - tedy drsný severočeský kraj. Kvalitní kapely nejen z Čech, ale také z Německa, Polska, Maďarska nebo Litvy - pro znalce žánru vyloženě lahůdka!

Holba Rock na grilu

Již tradičně se na letiště v Kylešovicích u Opavy slétnou zástupci české a slovenské tvrdší muziky - a jsou to většinou dobře známé tváře (Doga, Harlej, Desmod, Citron apod.). Prostě to, co znáte z českých rockových rádií.

Benátská!

Není to vyloženě metalový festival, spíše tíhne k mainstreamu, nicméně ostré kytary jsou tu stále v převaze. Z původního skromné akce (6 kapel na 1 pódiu v roce 1993) během let vyrostl gigantický podnik, podporovaný rádiem Impuls a řadou sponzorů. Vystoupily zde skutečné legendy zahraničního a tuzemského rocku, metalu, ale i popu. Od roku 2012 se koná v areálu Vesec u Liberce.

Magmafest

Koná se v jihlavském letním amfiteátru. Vystupují výhradně české nebo slovenské kapely včetně prověřených jmen jako Arakain, Alkehol, Harlej nebo čím dál populárnější Trautenberk.

Dead Shall Rise

Koná se na okraji křivoklátských lesů, na místě, kde se - podle tiskové zprávy - “mísí vůně lesa s vůní parních lokomotiv” se setkají fanoušci extrémnějších podob metalu a hardcoru (grindcore, death metal). Akce spíše pro skalní fans až fajnšmekry.

Rock Castle

Odehrává se v malebném prostředí zámeckého parku v Moravském Krumlově. Vystupují zde velká až největší zahraniční jména, často inklinující k symphonic, viking či folk metalu (Epica, Kreator, Amon Amarth).

Mohlo by Vás také zajímat:


Chybí v našem přehledu vaše akce? Napište nám na poradatel@smsticket.cz, rádi Vám s nasazením vašich akcí pomůžeme.