Milujeme Brno, miluje Brno nás?

Brno je někdy posměšně označováno jako největší vesnice v republice. Nemělo by to však být vnímáno jako posměšek, ale jako jeho největší přednost. Ačkoliv je Brno druhé největší město v republice, jeho hlavní „atrakce“ jsou koncentrovány na velmi malém prostoru. Má proto tu výhodu, že i když vyrazíte bezmyšlenkovitě do centra, zpravidla potkáte známého a program se vytváří za pochodu sám. Toto kouzlo má Brno již desítky let a podléhají mu jak rodilí Brňáci, tak nově příchozí.

Akce v Brně?

Je vytvoření náhodného večerního plánu tak jednoduché, jako bývalo kdysi? Určitě ano. To však neznamená, že by to nemohlo být lepší.

Brno má velmi silnou koncentraci hospod a restaurací – od Veveří, až po hlavní nádraží. Od specialistů na absinty v Baru Naproti, přes vyhlášený burger v Immigrant Pubu, kde se dlouhá léta schází zahraniční brněnská diaspora, až po Hluchou Zmiji. Od legendární Bláhovky, přes sousední, neméně legendární Whiskey Bar, který neexistuje, po další stálici v podobě Pivnice U Čápa. Pokud nepatříte mezi skalní fanoušky okolí Veveří a Obilního trhu, U Zelené kočky, U Tomana nebo v Padowci už skončíte určitě.

Každý má v Brně svoji oblíbenou hospodu a místo, kam se rád vrací. Pokud se chce člověk v Brně dobře napít a najíst, své místo si najde. Co když ale hledá třeba koncert, přednášku, stand up, nebo jen nějakou neotřelou akci? Co když hledá zábavu, o které si říká, že ji mají jenom v Praze a Brno ji nenabízí? V tomto ohledu by mělo Brno zařadit vyšší rychlostní stupeň.

Ano, svým světovým významem se Brno Praze asi jen tak nevyrovná a některé hosty možná nikdy nepřiláká. Pořád jsme ale důležitým bodem na mapě, velmi mladé a studentské město. Lidé se sem velmi rádi vracejí. Svou nabídkou kulturního dění prozatím mírně zaostává. Z divadelních představení si tady i náročnější divák samozřejmě vybere. Ale něco tu chybí.

Kultura neznamená jenom koncerty a divadlo. Je toho přece víc. Besedy, přednášky, diskuze, stand upy, burlesky, dramatická předčítání, promítání. Před pár lety stojaté vody brněnské art scény pročísl Cabaret Des Péchés se svými netradičními show. A díky bohu za něj. Ale i on má představení poskrovnu a zatím hledá větší obecenstvo. Přitom mají tak krásné prostory (obecně celý opravený Palác Jalta získal zpět svůj zašlý lesk a slávu).

Kam v Brně?

Aby to ale nevyznělo příliš negativně. Brno nabízí skvělé kulturní vyžití a nudu v Brně rozhodně nezažijete. Máme tu neochvějné stálice: Klub Fléda, SONO Centrum, Metro a Kino Scala, Starou Pekárnu, Šelepku. Budiž země lehká legendárnímu klubu Muzejka. To jsou místa, která správný Brňák alespoň jednou navštívil a kde to nejvíc „žije“.

Myslím, že má Brno na víc. Myslím, že Brňáci by rádi chodili na větší množství akcí, ale nejsou na to zvyklí, protože nemají tak široký výběr, a proto raději volí standardní posezení v hospodě. Přitom potenciálních zákazníků je tu hodně. A nikdy nebylo snazší pořádat akce, než dnes. V Brně se dnes dá vybrat z velkého množství kvalitních a zajímavých prostor pro pořádání akcí. Čekají jen na šikovné pořadatele a zajímavé hosty.

Držíme proto Brnu a místním pořadatelům palce, aby se repertoár rozšířil. A jako hrdí Brňáci tu jsme pro vás s rychlým a elegantním řešením prodeje vstupenek na všechny druhy akcí.