Stand-up v Brně

Stand-up - co to je a jak se to u nás vzalo?

Co je to vlastně stand-up a odkud se vzal? Původní forma pochází z Anglie a jde o sólovou performanci baviče, založené na vyprávění vtipných historek. Od 60. let 20. století pak tento styl zábavy vzkvétá hlavně v USA v tzv. comedy clubech. Několik slavných stand-up komiků proslulo bouráním společenských norem a stereotypů (např. Lenny Bruce, George Carlin, Richard Pryor), ať už šlo o používání vulgarismů nebo zesměšňování rasových předsudků.

Tradice českého stand-upu je mnohem mladší - pokud ovšem nepočítáme jako první české stand-up komiky Voskovce s Werichem (resp. Wericha s Horníčkem) a jejich poloimprovizované dialogy zvané “forbíny”, na které se nakonec publikum těšívalo víc než na samotnou divadelní hru. Také některé historky a sólové scénky estrádních komiků a bavičů by se daly svým způsobem brát jako stand-up.

První show pracující s tímto označením se objevuje od r. 2004 na HBO pod názvem Na stojáka. Zde se zviditelnili komici jako Lukáš Pavlásek, Iva Pazderková, Miloš Knor, Michal Kavalčík (Ruda z Ostravy), Igor Chmela či Adéla Elbel; jako stand-up komici se také vyprofilovali někteří už zavedení umělci (Tomáš Hanák, Tomáš Matonoha, Petr Čtvrtníček, Simona Babčáková, Ester Kočičková). Povzbuzeni tímto úspěchem začali pak s novým formátem vystupovat po celé republice v divadlech a klubech, což zajišťovala agentura Komici s.r.o. založená Milošem Knorem. Pod tímto “firemním” názvem vyšly stand-upy v roce 2009 i knižně, v roce 2016 pak následoval film Komici s.r.o. The Tour.

K rozkvětu stand-upu přispěla i popularita pořadu (a následně též vystoupení) Partička, který se ovšem od klasického stand-upu liší větší divadelností, používáním kostýmů a rekvizit a mírou improvizace.

Lehký zmatek vnesla do situace i vzrůstající obliba tzv. slam poetry, která se se stand-upem do značné míry překrývá - zásadním rozdílem je snad jen používání rýmů a zvýrazněním rytmu řeči, plus obligátních soutěžních prvků (bodování performerů), a občas i improvizace.

Od r. 2014 funguje pražské seskupení Underground Comedy coby “nová vlna” českého stand-upu (např. J. Cerman, T. Bonaventurová, L. Macháčková, J. Studnička). V Brně je můžeme naživo zhlédnout při jejich hostování v Metro Music Baru.

Od roku 2016 pak začala vysílat stanice Paramount Network pořad Comedy Club, který převzal styl i některé protagonisty pořadu Na stojáka, ale snažil se dát hlavně prostor neokoukaným tvářím. K nejznámějším protagonistům zde patří třeba Tomáš Měcháček, Tigran Hovakimyan, Radek Petráš, Lukefry nebo Luděk Staněk.

Stand-up a Brno

Brněnskou “základnou” stand-upu je klub Metro. Právě tady pilovali protagonisté show Na stojáka svoje výstupy, tady testovali na živém publiku nové vtipy. Tato tradice trvá od poloviny nultých let dodnes. Metro Music Bar je k tomuto typu show vhodným prostorem, už díky flexibilní dispozici sálu, který je možno snadno upravit k pohodlnému sezení u stolečků. Brněnská “pobočka” stand-upu pojmenovaná Stand-up jako Brno zde vystupovala s nepravidelnou show NaMikrofon zhruba od roku 2009. Komici Pavel Tomeš, Adéla Elbel, Zbyněk Vičar, Jan Grolich, Radek Petráš, Lukáš Hemala a Jiří Harnach ovšem svůj brněnský původ nijak zvlášť netematizovali a vycházeli především z postřehů týkajících se všedního života. (Jan Grolich později své zkušenosti s veřejným vystupováním zužitkoval ve své politické kariéře - dotáhl to až na hejtmana.) Tato brněnská “úderka” také často vystupovala v rámci oblíbeného Vaňkovka Festu, případně podnikala “spanilé jízdy” do menších moravských a českých měst. Dnes již tato skupina není aktivní.

Adéla Elbel (mj. vystudovaná překladatelka z nizozemštiny) získala jistou popularitu již před zahájením své stand-up kariéry díky působení v recesisticko-feministickém rapovém duu Čokovoko, v němž spoluúčinkovala se Zuzanou Fuksovou. Její skeče chytře pracují s ženským pohledem na svět - avšak i ten její nelítostná ironie nijak nešetří.

Nejznámějším brněnským stand-up komikem je dnes nejspíš Pavel Tomeš. Začínal jako novinář a copywriter, úspěšně prošel zmíněnými pořady Na stojáka a Comedy Club. Dnes vystupuje se svojí one-man show Tomešou. Věnuje se také psaní knih - po třech sbírkách fejetonů vydal román “Až na ten konec dobrý”, který získal Cenu čtenářů Magnesia Litera za rok 2022. Obě profese propojuje ve svém Literárním stand-upu, s nímž objíždí české knihovny.

Na hranici divadla jednoho herce a stand-up comedy balancuje ve svých představeních Pavol Seriš, pravidelně vystupující v Divadle Bolka Polívky. Jakožto vystudovaný herec (Ateliér fyzického divadla na JAMU) je schopen propojit na vysoké úrovni slovní komiku s pohybovými prvky. Zajímavé je, že i když natrvalo sídlí a tvoří v Brně, ve svých hrách používá rodnou slovenštinu. Jeho one-man show (Pozemšťan, DADA show) jsou velmi oblíbené, některé už překročily počet sto repríz.

V letošním roce vstupuje do stand-upové arény sice nováček, ale již ostřílený bavič, legendární fotbalista Petr Švancara, přezdívaný “Švanci”. Už jako fotbalista proslul kromě střílení gólů svou schopností bavit okolí vtipnými glosami. Po skončení aktivní kariéry se objevil jako host v impro-show Partička, je také častým hostem televizních pořadů o fotbale. V r. 2023 se zúčastnil reality show Survivor. Všechny tyto zkušenosti zužitkovává ve své stand-up show s patřičně “brněnským” názvem “Já su já”. Tu můžete shlédnout např. v novém brněnském klubu První patro.

Švancara spolu s Tomešem a dalšími výraznými komiky Milošem Knorem a Danielem Ferencem nabízejí své celovečerní pořady přes společný portál Stand-up show.

Hranice humoru je nová stand-up skupina působící v Brně. Vystupuje např. v Desertu či ArtBaru, jejich aktivity jsou sledovatelné přes účty na TikToku a Instagramu. Můžete si také pustit jejich podcast Na západní frontě smích.

Další místa, kam se v Brně chodí na stand-upy jsou např. Kulturní centrum Semilasso - zde vystupují ověřené hvězdy (Tomeš). Nový prostor První patro také sází spíše na jistotu. Menší scénou je ArtBar, který dává prostor i začínajícím a úplně neznámým umělcům, nicméně se tu objevují i známá jména (Čermák & Staněk Comedy). Občas se stand-up objeví i v Cabaretu des Péches, klubu na Leitnerové či v Café Práh.

Specifickým subžánrem stand-upu je cestovatelský stand-up, tedy vlastně co nejvíce zábavná přednáška o cestovatelském zážitku. Celý festival takto zaměřených výstupů pořádá v Brně Expediční klubovna.

Přečtěte si také:


Chcete vyzkoušet moderní vstupenkový systém? Napište nám na poradatel@smsticket.cz, rádi Vám s nasazením vašich akcí pomůžeme.