Koncerty v Brně - popově, rockově, symfonicky i elektronicky

Klasická hudba symfonicky i komorně

Toužíte-li po zvuku symfonického orchestru, můžete v Brně zajít na koncert Filharmonie Brno. Orchestr s dlouhou tradicí je možné slyšet na koncertech “velkého” abonentního cyklu v Janáčkově divadle, nebo v menším obsazení v Besedním domě. V rámci Velikonočního festivalu duchovní hudby hraje také v katedrále na Petrově, a v letní sezóně pořádá oblíbené open-air koncerty na Špilberku. Jestli se ovšem někdy Brňané dočkají již desetiletí slibovaného koncertního sálu, to je - jak se říká - ve hvězdách.

Chci si prohlédnout aktuální nabídku koncertů v Brně na smsticketu

Druhým stálým symfonickým orchestrem je orchestr opery Národního divadla. Ten je ovšem plně vytížen divadelním provozem a samostatné koncerty hrává spíše výjimečně.

Klasická (nebo tzv. vážná) hudba ovšem zní dobře i v komorním obsazení. V Brně funguje několik stálých souborů, především smyčcová kvarteta (Janáčkovo, Graffovo), ale i méně obvyklá osazení - např. dechové Trio Aperto, experimentální ConTRIOlogy s cimbálem a jiné.

Brno se může pochlubit i dvěma soubory specializujícími se na soudobou hudbu - Ensemble Opera Diversa a Brno Contemporary Orchestra. Jsou to vlastně malé orchestry s možností variabilního obsazení a site-specific dramaturgií.

Chci se podívat, co nabízí brněnská divadla přes smsticket

Pop a rock - haly a větší kluby

Pop a rock můžete v Brně zažít také v různém měřítku. Na největší koncerty zamíříte do Winning Group Areny (dříve Hala Rondo) s kapacitou 7 700 diváků, nebo do haly na ulici Vodové (dnes pod názvem Starez Aréna). O něco menší objem publika pak zvládne Sono Centrum, otevřené r. 2016, disponující příjemnými akustickými podmínkami - dobře tu zní orchestr i metalová kapela.

Chci vyrazit na koncert v Brně ještě dnes

Klub Fléda má zajímavou historii: je nazván podle kabaretu Brünner Fledermaus (v překladu Brněnský netopýr), založeného v roce 1911 po vzoru vídeňských kabaretů. Podnik byl zavřen roku 1951, pak znovu otevřen na začátku 70. let, a posléze přebudován na televizní studio. Klub funguje od roku 2001 a nabízí pestrou dramaturgii mířící většinou mimo mainstream: vystupují zde kapely a projekty jak zahraniční (Napalm Death, Killing Joke, Swans, Princess Chelsea), tak domácí (Monkey Business, Mňága a Žďorp, Tata Bojs, Vypsaná Fixa). Oblíbené jsou akce elektronické a taneční hudby (klubová noc Elektra), koncerty populárních hiphoperů (Majk Spirit, Yzomandias) a DJů (Carl Cox, DJ Wich) a studentské party.

Chci vyrazit na party v Brně

Větších hudebních klubů, schopných pojmout několik stovek posluchačů je v Brně ještě několik. KC Semilasso a Musilka (neboli KS Omega) nabízejí spíše konzervativnější dramaturgii, vyplývající z jejich polohy mimo centrum: tyto sály (podobně jako KD Rubín) provozují městské části a tudíž slouží jako víceúčelové prostory nejen pro koncerty, ale i společenské akce všeho druhu (plesy, přednášky, workshopy…).

Chci se podívat, jaké akce v Brně právě frčí

Progresivním hudebním stylům je otevřený především Kabinet múz. V 90. letech stálá scéna HaDivadla, nyní klub proslulý (zvláště po rekonstrukci) výborným zvukem a příjemným barem, navozujícím atmosféru pospolitosti, která se nezřídka rozlévá i před klub na ulici Sukovu. (Zatím tolerovanou místními obyvateli.)

Nově zrekonstruovaným prostorem je První Patro, sál umístěný v samém srdci Brna poblíž katedrály na Petrově v bývalém sále Dominik.

Metro Music Bar se nachází ve sklepních prostorách jedné z nejzachovalejších funkcionalistických staveb v Brně - v Paláci Alfa. Je to vlastně nejstarší brněnský klub, protože jazz se zde hrával již od roku 1937! Dnes tu můžete slyšet především rock, funk, ale i bigband - pravidelně zde vystupuje B-Side Band.

Mimo mainstream - nezávislá a experimentální scéna

Klub Alterna sídlí v budově vysokoškolských kolejí na Kounicové a pyšní se tím, že je jediným opravdovým vysokoškolským klubem v Brně. Jak už napovídá název, jeho dramaturgie se pohybuje na poli alternativní hudby (v širokém smyslu slova), často dává prostor nezavedeným jménům a studentským kapelám.

Podobně otevřenou dramaturgii má i Stará Pekárna - klub menší kapacity, ale velkého věhlasu (řadu koncertů zde natáčela Česká televize). Vzhledem k prostoru zde lépe zní méně hlasitá hudba, postavená na akustických nástrojích, takže nejčastěji na Pekárně potkáme příznivce žánrů jako blues, jazz, world music a ethno. Ale občas tu můžeme zaslechnout i pořádný rockový nářez!

V mnohém se Staré Pekárně podobá i legendární “Leitnerka” - klub na Leitnerově ulici. Jistou specialitou kromě komorně laděných folkových či bigbítových koncertů jsou zdejší pořady začínajících literátů, výstavy studentů uměleckých škol, představení malých divadel a výchovně-vzdělávací programy pro děti. Naopak na tvrdší kytarovou muziku si můžete zajít na Melodku, ať už jde o metal, punk, hardcore nebo různé subžánry.

Další tipy kam se jít v Brně pobavit

Music Lab se nachází pod hudební fakultou JAMU, je tudíž logické, že zde často vystupují studenti jazzového oddělení, kteří pořádají i pravidelné jam-sessions. Café Práh sídlí ve Vaňkovce a konají se zde téměř výhradně koncerty ve stylu folk a country. Jako začínající umělec zde můžete odstartovat svoji kariéru na tzv. open mic večeru, kdy dostane příležitost v podstatě každý, kdo se přihlásí. Velmi otevřenou dramaturgii má také klub Desert poblíž Janáčkova divadla.

Nezávislé kulturní a komunitní centrum Sibiř se zaměřuje na punkovou, hardcore a noisovou scénu; podobně je orientován klub Vegalité - obě místa koneckonců sdílejí podobné společenské postoje (veganství, DIY, anarchismus, komunita).

Zajímavou dramaturgii nabízí Ponava Cafe, sídlící v domku na kraji Lužáneckého parku. Daří se zde okrajovým žánrům jako free-jazz, improvizovaná hudba, nezávislé písničkářství propojující se s elektronikou či folklórem. To vše a ještě mnohem víc můžete slyšet v rámci každoročního Ponava Festu.

Přívětivou komorní atmosféru pak mají místa jako bar U kouřícího králíka nebo Kafara - zde (i vzhledem ke klidnému prostředí městské části Obřany) je možné hrát prakticky bez nazvučení jako “v pokojíčku”.

A hraje se i na ulici...

Ovšem, s kým z brněnských umělců se seznámíte jako s prvním, když do města přijedete vlakem? No přece s pouličními zpěváky (buskery) v podchodu! Někteří z nich už patří za ty roky k “folklóru” - třeba klarinetista, vyfukující své tisíckrát obehrané hity pod billboardem slibujícím, že “koncertní sál v Brně bude”...

Co dalšího mohu dělat v Brně