Brno, město hudby i festivalů

“Brno - město hudby”, tvrdí zdejší kulturně-informační server. A velký počet místních hudebních festivalů - některých s mnohaletou tradicí, jiných zase úplně nových - dává tomuto sloganu za pravdu.

Skutečně to vypadá, že se v poslední době s festivaly roztrhl pověstný pytel. Někdy je to matoucí: dnes už je běžné označovat slovem "festival" i koncertní sérii (resp. abonentní cyklus), kdy jsou koncerty od sebe časově vzdálené měsíc i více. Marketingově to patrně lépe funguje.

Festivaly bývají většinou nějak žánrově či tématicky vymezené, případně se mohou orientovat na nějaký hudební nástroj (kytarový, varhanní festival). Také je obvyklé, že k hudebnímu programu je přidružen doprovodný program, zajištěno je také občerstvení, hygienické zázemí či ubytování.


Populární hudba (pop, rock, jazz atd.)


JazzFestBrno

První ročník JazzFestu se konal v roce 2002, jde tedy o festival s více než dvacetiletou tradicí. Postupem let se dařilo vozit do Brna čím dál větší hvězdy (Chick Corea, Wayne Shorter, Pat Metheny, Diana Krall, Jaga Jazzist apod.), vystupující v čím dál větších sálech (Winning Group Arena, Sono Centrum, Fléda). Původně skromná několikadenní akce se rozrostla na podnik průběžně pokrývající několik měsíců. Vypadá to, že dlouhodobý cíl festivalu (v čele s jeho ředitelem Vilémem Spilkou, který je sám vynikajícím jazzovým kytaristou), totiž přitáhnout k jazzu nové publikum a navrátit mu tak kulturní relevanci, se zdařil.

Groove Brno

Groove Brno (dříve Jazz Groove Brno a ještě dříve Moravia Music Fest) se žánrově do jisté míry překrývá s JazzFestem - výchozím žánrem je rovněž jazz, v případě Groove Brno se ale těžiště posouvá směrem k funku a obecně groovy (rozuměj taneční) muzice, eventuálně popu. Festival je úzce spojen s aktivitami B-side Bandu, tudíž tu často vystupují i bigbandy. Za více než deset let činnosti se v Brně objevily hvězdy jako Kurt Elling, Maceo Parker, Earth, Wind & Fire, Postmodern Jukebox, švédští Dirty Loops, ale i balkánská dechovka Fanfara Transilvania. Nezvyklé propojení nabídly projekty s Czech Ensemble Baroque nebo Filharmonií Brno. Festival je podobně jako JazzFest “rozptýlen” do průběhu roku, s frekvencí 1-2 koncertů měsíčně.

Maraton hudby

Poměrně nový (od 2017) letní festival, jehož cílem je oživit centrum Brna a naplnit jej pestrým mixem hudebních vystoupení, od pouličního buskingu začínajících umělců až po vystoupení hvězd na velkých pódiích. Žánrový rozptyl je také značný - pop, jazz, rock, folk, elektronika, klasická hudba, moravský folklór i balkánská dechovka. Důraz je kladen na interakci s publikem (včetně náhodných kolemjdoucích) a propojení s urbánním prostorem (hraní na ulici v “pokojíčcích” designovaných výtvarnicí Kateřinou Šedou).

Pop Messe

Zbrusu nový festival (letos čtvrtý ročník), který ustál i koronavirové roky a má se čile k světu. Koná se v unikátním prostředí chátrajícího stadionu za Lužánkami, respektive na brněnském Velodromu, stylově je zaměřen na současnou pop, elektronickou, rap a indie scénu. Chcete-li získat představu, co je v hudbě nového, zjistíte to právě tady. Chystá se i doprovodný program, zaměřující se na větší propojení s městem včetně komentovaných architektonických prohlídek.

Brněnský Majáles

Při příležitosti studentských májových oslav se koná velký jednodenní festival na brněnském Výstavišti. Vzhledem k převaze mladého publika je dramaturgie zaměřena na aktuální trendy spíše mainstreamového charakteru (rap, hiphop), ale hrají tu i rockové kapely jako Chinaski a Vypsaná fixa. Připraveny jsou i různé doprovodné atrakce.

Studentský Majáles

Aby v tom byl trochu chaos, o týden později se koná ještě Studentský Majáles v komárovském areálu na Hněvkovského. Akce o poznání méně opulentní než “velký” Majáles slibuje hudební a doprovodný program na čtyřech scénách, rap i kytarové indie kapely. Tíhnete-li spíše k undergroundu než mainstreamu, běžte sem.

Hrady CZ (hrad Veveří)

V malebném prostředí hradu Veveří proběhne vždy jedna zastávka tradičního hradního turné. Hlavními tahouny jsou velké české rockové kapely.

Mendel Festival

Zakladatel genetiky J. G. Mendel žil a prováděl své výzkumy v klášteře na Starém Brně. Právě zde probíhá na jeho počest letní festival. Výběr interpretů samozřejmě s genetikou nebo vědou nijak nesouvisí, spojuje je ovšem záruka strhující koncertní show.

Vaňkovka Fest

Od roku 2014 (vždy na konci června) se koná tento open-air festival na pódiu mezi nákupním centrem Vaňkovka a Fait Gallery. Vyvážený mix popových a rockových koncertů je prokládán stand-upy nebo dance battlem.

Batch

Brněnská asociace clubové hudby (BACH) vznikla v r. 2019 s cílem posílit spolupráci mezi brněnskými hudebními kluby, např. při jednání s magistrátem nebo se zahraničními partnery. Jedním z výsledků této spolupráce je festival BATCH, dvoudenní festival probíhající ve třinácti klubech (jednotlivé akce se samozřejmě překrývají, vzdálenosti mezi kluby ale nejsou velké, takže toho můžete stihnout opravdu hodně). Souběžně s festivalem se koná konference ReConnect pro hudební profesionály (umělce, promotéry, pořadatele).

Infame Radio Festival

Mladá brněnská komunitní platforma Infame Radio pořádá ve spolupráci s kreativním hubem Kumst první ročník svého festivalu. Místem konání je Káznice a samotný Kumst (na Údolní v bývalých prostorách FaVU). Zaměřeno na elektronickou hudbu.

Ponava Fest

Festival založil v roce 2016 Vít Kalvoda, provozovatel kavárny Ponava na okraji lužáneckého parku. Od té doby se na této open-air akci představily české i zahraniční nezávislé kapely (Dunaj, Vltava, The Killing Popes), stejně jako různé jazzové, folkové či folklórní projekty. Nebývale bohatý je i doprovodný program včetně řemeslných výrobků či blešího trhu. Zde má již trochu zprofanované slovo "komunita" svůj význam.

Faun Festival

Lidé z Ponavy stojí také za tímto festivalem, který se koná v Divadle Husa na provázku v polovině dubna. Stylově jde o výbušnou směs obsahující elektroniku, ambient, současný jazz, vokální experimenty a improvizaci. Zahraniční hosté jsou samozřejmostí.

ObrFest

Již desátý ročník obřanského ObrFestu, tradičně v půlce června. Stylově zaměřen na české alternativní skupiny a projekty, jako třeba Zrní, Ventolin, Midi Lidi, Květy apod. Festival kromě hudby nabízí i další bohatý program (divadlo, čtení, přednášky, slampoetry, zábava pro děti).

V sadě skví

Nový multižánrový festival rozkvetl v Björnsonově sadu, soustředí se na alternativní hudební scénu a mladé umělce. Doufejme, že se uchytí!

Brasil Fest Brno

Máte-li v sobě vášeň pro latinsko-americké či karibské rytmy, je tu pro vás Brasil Fest. Nejde samozřejmě jen o hudbu, ale hlavně o to, přenést do rozpálených srpnových ulic ducha brazilského karnevalu. Což se zjevně daří.

Mezinárodní folklórní festival

Už podle etymologie je lidová hudba vlastně populární hudbou minulosti. Jí věnovaný festival se koná od roku 1990 vždy na konci srpna v centru Brna (náměstí Svobody, Dům pánů z Kunštátu, nádvoří Nové radnice) v úzké spolupráci s TIC Brno a Moravským zemským muzeem. Kromě hudby tu jde i o tanec, lidové kroje, zvyky a řemesla.


Vážná hudba


Janáček Brno

V roce 2004 se konal festival Janáčkovo Brno, na kterém byla provedeny všechny opery tohoto dnes ve světě nejhranějšího českého skladatele. Zde vznikla idea pravidelného janáčkovského festivalu, pořádaného Národním divadlem Brno. Ve formě bienále (jednou za dva roky) se koná od r. 2008 a daří se mu prezentovat Janáčkovo dílo na mezinárodní úrovni, o čemž svědčí i významné ocenění The International Opera Awards za festival v roce 2018. Díky této reputaci zde vystupují skutečně světová jména. Festival se koná každý sudý rok v listopadu a spojením Janáčkova jména s Brnem dodává prestiž celému regionu.

Mezinárodní hudební festival Brno

Pod tímto souhrnným názvem se skrývají festivaly Moravský podzim, Velikonoční festival duchovní hudby a Expozice nové hudby. Všechny tyto akce spolupořádá Filharmonie Brno, každá má svého dramaturga a realizační tým.

Moravský podzim (od roku 1966) přináší v průběhu tří říjnových týdnů zhruba 20 koncertů různých stylových epoch, dramaturgicky tématicky sjednocených.

Velikonoční festival duchovní hudby již svým názvem definuje svůj obsah - stylově je rovněž rozkročen od středověku po nejžhavější současnost.

Expozice nové hudby se soustřeďuje nejen na soudobou tvorbu, ale připomíná její kontinuitu s “klasiky” hudby 20. století. V posledních letech střídá podzimní (listopad) a letní (červen) termíny.

Setkávání nové hudby plus

Trochu utajený je tento cyklus koncertů, probíhající během listopadu a začátku prosince. Pořádá hudební fakulta JAMU, kde se také koncerty konají. Jak název napovídá, jde o soudobou hudbu, čímž se festival doplňuje s Expozicí nové hudby.

Brněnský varhanní festival

Festival se může pochlubit více než čtyřicetiletou tradicí. Koná se v červnu v brněnských kostelích, disponujících kvalitními varhanami, především tedy u jezuitů (nové varhany z r. 2014), u sv. Augustina, u sv. Tomáše a v Červeném kostele. V rámci doprovodného programu zavítá i mimo Brno (Vyškov, Velká Bíteš, Moravské Knínice atd.), což je jistě chvályhodné.

Mezinárodní kytarový festival

První ročníky (1992 - 1997) proběhly v Rychnově nad Kněžnou, poté se festival přesunul do Brna, kde jej můžete navštívit tradičně v srpnovém termínu v sále Nové radnice. Festival funguje především díky agilnímu Vladislavu Bláhovi, který zve do Brna špičkové zahraniční hráče a lektory.


Menší žánrové festivaly


V Semilassu proběhne další ročník Beatfestu, zaměřujícího se na ověřené rockové “matadory”. Jde tedy o poněkud nostalgickou záležitost, kterou ocení zvláště posluchači 50+.

Mersey Gathering je rovněž vzpomínková akce, tentokrát věnovaná legendárnímu klubu Mersey, který ukončil činnost v roce 2019. Cílí se na pamětníky “divokých devadesátek” a tehdejší silné alternativní scény, tentokrát i s mezinárodní účastí (Mick Harvey, Hugo Race).

Také Brněnská bouře slibuje návrat do devadesátek, tentokrát ovšem v metalovém stylu. Koná se stylově na Špilberku.

GregoryFest pořádá agentura Gregory Management provozující mj. klub Metro Music Bar. Tentokrát jde o dvoudenní událost s českými klubovými stálicemi (Gaia Mesiah, Monkey Business). Hraje se v Řečkovicích ve Starém pivovaru.

Ve stejném prostoru probíhá každý rok Brněnská country fontána. Jde o “putovní” festival (podobně jako Hrady CZ), pořádaný Country rádiem. Děti do 140 cm mají vstup zdarma.

Písničkářka Martina Trchová pořádá na své zahradě v Obřanech Ženfest - festival věnovaný písničkářkám a hudebnicím (letos vystoupí třeba Katarzia). Akce má půvab sousedského setkání, děti jsou přijímány láskyplně, hudba vše propojuje.

Přečtěte si také:


Chybí v našem přehledu váš festival? Napište nám na poradatel@smsticket.cz, rádi Vám s nasazením vašich akcí pomůžeme.