Letní kina v Brně

Letní kina jsou fenomén, který poslední roky přichází stále více do módy. Přitom na přelomu tisíciletí se zdálo, že jejich slavná éra už je nenávratně pryč. Příčin bylo několik: větší dostupnost nových technologií a s ní související možnost promítat si filmy na větších formátech v pohodlí domova, a také konkurence multikin s lepším obrazem a hlavně zvukem. Provozovatelé “letňáků” také ne dost pružně přecházeli na digitální systém.
Dnes je tedy situace jiná, a pokud máte k dispozici vyhovující prostranství, filmy lze promítat ve slušné kvalitě s minimálními náklady. Je nakonec pravděpodobné, že za “comebackem” letních kin stojí také epidemie covidu a s ní spojená únava z izolovaného sledování našich monitorů během karantény.

Historické okénko

Letní kina na našem území vznikala už za první republiky. První velká kina pro tisícovky diváků byla postavena nejdříve v Praze (kino na ostrově Štvanice či na Folimance), potom i v dalších větších městech. V Brně promítalo v tomto období letní kino Stadion.

Po 2. sv. válce se síť letních kin rozšiřovala i do menších měst - v roce 1975 jich bylo padesát. Největší letní kino bylo v provozu mezi lety 1948 až 1971 ve Zlíně (resp. Gottwaldově) a mělo kapacitu 15 000 diváků. V Brně fungovalo kino na tehdejší Leninově (dnes Kounicově) ulici.

Dnes (2023) si Brňané v létě mohou vybrat: na území města promítá přes deset letních kin! Některá téměř každý prázdninový večer, jiná pouze občas. Zde nabízíme jejich stručný přehled.

Letní kino Špilberk

Promítá na terase umístěné na hradbách městské dominanty Špilberku - může se tudíž pochlubit úchvatným výhledem na celé město. Projekce se střídají s koncerty, občerstvení je zajištěno na místě. Pouštějí tu hlavně novinky, zdejší specialitou jsou tzv. “Promítání naslepo” pro ty, kdo mají rádi překvapení (nebo nejsou schopni si vybrat).

Scalní letňák

Nebo také Letní kino Scala (případně Scalní letňák: Janáček). Pořádá univerzitní kino Scala a promítá se na zadní terase Janáčkova divadla během prázdnin, od úterků po soboty. Dramaturgie je pestrá a nabízí krom novinek i starší legendární snímky (jako třeba Big Lebowski, Thelma a Louise nebo Láska nebeská).

Letní kino Filda

Alternativní název Scalní letňák: Filda dává jasně na srozuměnou, že jde o druhou “letní scénu” kina Scala, tentokrát na nádvoří Filozofické fakulty MU. Na programu jsou především novinky a blockbustery, promítá se každý večer. Pozor na pohyblivé začátky pojekcí!

Letní kino Brno-střed

Promítá na nádvoří radnice městské části Brno-střed (pozor, nezaměňovat s nádvořím Staré radnice!). Dramaturgie staví na náročnějších artových filmech nebo starších snímcích, v běžné distribuci nedostupných. Projekce často doplňují koncerty a jiný kulturní program. Pro případ nepříznivého počasí je část hlediště zastřešena.

Letní kino Nová Zbrojovka

Sídlí trochu “z ruky” v areálu bývalé Zbrojovky v Brně-Židenicích. Tato industriální oblast dnes prochází masivní rekonstrukcí. Promítá se denně, ovšem pouze za příznivého počasí (s garancí automaticky vráceného vstupného v případě deště). Můžete zde zhlédnout letní hity či artové novinky, občerstvení na místě je zajištěno. Provozuje Kino Art.

Letní kino ve Vile Löw-Beer

Kino Art pořádá také projekce v zahradě vily Löw-Beer. Tato vila nacházející se v Černých Polích nedaleko známé vily Tugendhat byla před nedávnem otevřena veřejnosti. Ve zdejší prostorné zahradě je možné pořádat piknik nebo trávit čas s dětmi. Na promítání je připraveno 100 míst k sezení, další místa lze obsadit na přinesených dekách či stoličkách. Občerstvení je k dispozici v místní kavárně, zřízené v prostorách bývalé potravinové celnice. Promítají se aktuální blockbustery, nestárnoucí klasiky i artové snímky.

Letní kino na Hvězdárně

Hvězdárna a planetárium na Kraví hoře pořádá také vlastní letní kino, se specializací na sci-fi, případně fantasy filmy. Promítá se v blízkosti hlavní budovy na hřišti za vodojemem (vždy jeden týden v červenci a jeden v srpnu), vstup je zdarma. Pokud ovšem nechcete sedět na zemi, musíte si donést vlastní židličku nebo aspoň deku. Také občerstvení si musíte donést s sebou.

Ostatní letní kina na území Brna promítají méně často, většinou vždy jeden den v týdnu.

Letní kino Hříbek

Promítá se každou středu v plážovém baru na Sokolském koupališti na brněnské přehradě - bohatý výběr drinků tudíž není problém.

Letní kino na Vlněně

Projekce se konají na prostranství mezi budovami office parku Vlněna (před budovou A) každý čtvrtek, a to výhradně starší oblíbené filmy (Samotáři, Pulp Fiction). Občerstvení zajištěno.

Letní kino v Židenicích

Koná se na dvoře Dělnického domu v Brně-Židenicích (též pod názvem Letní kino Dělňák Židenice) každý čtvrtek. V případě nepříznivého počasí se přesouvá do velkého sálu. Na programu jsou výhradně novější české filmy.

Letní kino Vinohrady

Zcela specifické načasování mají projekce na Vinohradech (před společenským sálem Pálava na Bzenecké ulici) - čtyři dny na konci srpna. Ve spolupráci s městskou částí pořádá známý pojízdný kinematograf bratří Čadíků, přičemž dobrovolné vstupné jde na charitativní účely.

Letní kino v Tuřanech

Promítá se na nádvoří radnice této městské části, a to každý pátek. Na programu jsou sezónní české i zahraniční filmy.

Letní kino Medlánky

Na konci června se v medláneckém zámeckém parku konají Medlánecké filmové noci. Potom už se promítá sporadicky - jednou v červenci, jednou v srpnu.

Letní kino v ZOO

Zde můžete zažít ojedinělé propojení večerní prohlídky zoologické zahrady s filmovým zážitkem. Snímky mají rovněž přírodovědnou tématiku. Pozor, omezená kapacita!

Letní kino Řečkovice

Promítá se v lesním areálu U Mravence na konci ulice Terezy Novákové. Za nepříznivého počasí se akce ruší.

Letní kino vily Tugendhat

Výjimečně - jednou či dvakrát za sezónu - se promítá v zahradě vily Tugendhat. Jde o staré černobílé filmy, někdy i z němé éry, tudíž s živým hudebním doprovodem.

Jak vidno, výběr je docela bohatý, zbývá jen doufat, že se vydaří počasí, nebudou vás bolet záda, kousat deka a štípat komáři. Ale možná, že trocha těchto nepříjemností dodává večeru strávenému v letním kině své kouzlo, ne?


Provozujete letní kino a chcete vyzkoušet moderní vstupenkový systém? Napište nám na poradatel@smsticket.cz, rádi Vám s nasazením vašich akcí pomůžeme.