Brno - město galerií

Kam zajít v Brně na výstavu? Kde koupit obraz či sochu? A jak je na tom vůbec současné české výtvarné umění? Pokud jste si někdy položili tyto otázky, tento článek by vám mohl pomoci se zorientovat, kam v Brně zajít za uměním.
Začněme se státem podporovanými galeriemi.

Moravská galerie

Moravská galerie vznikla roku 1961 spojením “Obrazárny” Moravského muzea a Uměleckoprůmyslového muzea. Základním konceptem galerie je pokrýt výtvarné umění v celé jeho šíři, včetně okrajovějších oborů jako je design či móda. Tato rozlehlá státní instituce sídlí v několika reprezentativních budovách.

Centrální budovou je Pražákův palác, adaptovaný pro galerijní provoz začátkem devadesátých let. Nachází se zde dvě stálé expozice moderního a současného umění, ART IS HERE: Moderní umění, prezentující tvůrce české moderny a meziválečné avantgardy (Jan Zrzavý, Toyen, Václav Špála, Josef Čapek atd.), a ART IS HERE: Nové umění, jehož základem je sbírka Jiřího Valocha, důležité osobnosti zprostředkující kontakt s mezinárodní scénou. Výraznou atrakcí je skluzavka propojující obě expozice, které pak doprovázejí výstavy rovněž zaměřené na současné umění.

Uměleckoprůmyslové muzeum, nacházející se poblíž na Husově ulici, se věnuje především designu, ale také módě a obecně pak vztahu designu a umění. Co do rozsahu a kvality nemá takto zaměřená galerie v ČR obdoby.

V Místodržitelském paláci na Moravském náměstí sídlila stálá expozice “Brno předměstí Vídně”, mapující vazby mezi oběma městy. Palác teď ovšem prochází rekonstrukcí, plánovanou do roku 2026.

Dalšími budovami náležejícími k Moravské galerii jsou Jurkovičova vila a muzeum Josefa Hoffmanna v Brtnici. Zde je možno zhlédnout expozice věnované tvorbě těchto významných secesních architektů a designérů.

Dům umění města Brna

Stojí na Malinovského náměstí vedle Mahenova divadla. Původní budovu v secesním stylu postavili v roce 1910, po 2. sv. válce byla přestavěna ve funkcionalistickém duchu Bohuslavem Fuchsem. Velkorysý, prosvětlený prostor nabízí dost místa pro samostatné i skupinové výstavy. Také zde můžete obdivovat současné umění - do roku 2020 zde proběhlo přes dva tisíce výstav domácí i evropské provenience. Mezi lety 1970 - 1993 zde sídlilo Divadlo na provázku.

Pod správu Domu umění patří také Dům pánů z Kunštátu, kde se nachází i menší Galerie G99. Dům umění pořádá i komentované prohlídky, přednášky a edukační programy.

Galerie TIC

Město Brno je zřizovatelem Galerie TIC (Turistického informačního centra). Ta využívá prostory Staré radnice na Radnické ulici a dává programově příležitost nejmladší generaci umělců a umělkyň, často čerstvým absolventům uměleckých škol. Galerie TIC sestává ze tří výstavních síní: Galerie mladých, Galerie U dobrého pastýře a Galerie Kontext. Jak je zvykem, výstavy doprovází různé eventy, přednášky, projekce apod.

Muzeum města Brna

Jak vidno, tyto galerie se až na výjimky zabývají soudobým uměním. Pokud chcete vidět v Brně starší díla, musíte vyšlápnout kopec Špilberk a navštívit expozice Muzea města Brna “Rakouská Morava” (malby a socha do konce 19. století) a “Moderna” (první polovina 20. století).

“Školní” galerie

Speciální postavení má Galerie FaVU (Fakulty výtvarných umění) v areálu školy na Údolní - je totiž jakousi laboratoří, experimentálním komunikačním prostorem, kde probíhá otevřený dialog mezi akademickým prostředím a veřejností. Vystavují zde nejen studenti, doktorandi a absolventi FaVU, ale i jiných - a to nejen českých - vysokých škol.

Další galerií spjatou s akademickým prostředím je Galerie Edikula, která se nachází ve výklenku budovy C Filozofické fakulty Masarykovy univerzity. Je to skutečně miniaturní prostor, poskytující studentům dějin umění a kulturního managementu možnost osvojit si kurátorskou praxi.

Dostáváme se k soukromým galeriím.

Fait Gallery

Založená brněnským sběratelem a mecenášem Igorem Faitem r. 2011. Od roku 2016 sídlí v rozlehlých prostorách bývalé továrny na Vaňkovce, které převzala po zaniklé Wannieck Gallery. Vystavují tu hlavně renomovaní čeští umělci střední a starší generace (J. Bolf, J. David, K. Kintera, V. Kokolia, P. Nikl, J. Načeradský, F. Skála, L. Typlt a mnozí další). V rámci paralelních výstavních projektů Fait Gallery Preview a Fait Gallery Mem je pak prezentována i tvorba nastupující generace, případně autorů dosud nedostatečně reflektovaných.

Kalina Gallery

Tato poměrně “mladá” galerie se nachází přímo v centru Brna, na Veselé ulici. Vystavuje - podobně jako Fait Gallery - také hlavně etablované české malíře střední a starší generace (Kokolia, Skrepl, Bolf, Špaňhel, Mikulka, Anderle a další).

Pokud máte zájem o starší tvorbu, můžete navštívit Galerii Dílo (stejný vlastník), soustřeďující se na prodej a aukce.

Art Gallery

Otevřena roku 2019, nachází se na ulici Veveří. Nenabízí tak známá jména jako předchozí galerie, nicméně rozhodně stojí za návštěvu. Kromě obrazů jsou zde k vidění i fotografie, šperky a jiné dekorativní objekty.

Galerie OFF/FORMAT

Malá nezávislá galerie představující (od r. 2011) hlavně mladé české umělce. Snaží se podporovat inovativní přístupy v oblasti vizuální kultury, tedy “nová média”, instalace, koncepty, performance, software/digital art…

Další soukromé brněnské prodejní galerie, nabízející kromě obrazů, soch a plastik také starožitnosti či šperky jsou: Galerie Graciano, Galerie M.K., již zmíněná Galerie Dílo, Galerie Kočka či Galerie Kopečná.

A na konec specialita: Galerie Šilingrák. Je to veřejné vystavovací místo na Šilingrově náměstí, sloužící k prezentaci soch či výtvarných objektů. Brňané tak jsou konfrontováni s umění přímo na ulici a jejich reakce jsou různorodé - což je pochopitelné a je to tak v pořádku.


Provozujete galerii a chcete vyzkoušet moderní vstupenkový systém? Napište nám na poradatel@smsticket.cz, rádi Vám s nasazením vašich akcí pomůžeme.