Jak doložit své příjmy do účetnictví?

Faktury, daňové doklady, sazby DPH, poplatky, účetnictví… Tohle asi není to první, co si člověk představí pod pořádáním akcí. Chtě nechtě se ale těmito “strašáky” budete muset zabývat, pokud nechcete zůstat u pořádání akcí se vstupným hotově na místě pro pár návštěvníků.

V tomto článku vám ukážeme, že dokládání příjmů do účetnictví není vůbec tak složité, jak by se mohlo zdát. Pokud ovšem používáte k prodeji vstupenek smsticket :-).

Účetní podklady

Prodej a distribuci vstupenek zprostředkováváme jménem a na účet pořadatele, a to na základě smlouvy s pořadatelem - tedy s vámi. Určitě se vám bude hodit, že všechny účetní podklady z prodejů, ať už online nebo na vlastní pokladně, naleznete vždy ve vaší administraci na smsticketu. Díky tomu si snadno a úplně sami evidujete svůj příjem i náklady.

Účetní podklady z online prodejů

Podklady pro účetnictví z online prodejů najdete ve vašem pořadatelském profilu v menu PENÍZE - Pro účetnictví. Za každý kalendářní měsíc budete mít od nás automaticky vystavené následující dokumenty:

  • Report – Podrobný přehled prodaných vstupenek. Celkový příjem za daný měsíc.
  • Faktura – Na naši provizi z prodeje, náklady na transakce a případně další volitelné služby. Celkové náklady spojené s prodejem vstupenek přes smsticket.
  • Nákupy – Výpis všech provedených jednotlivých nákupů vstupenek.
  • Daňové doklady – Pokud nás ve smlouvě pořadatel požádá, pak ke každému nákupu vystavíme automaticky jménem pořadatele daňový doklad a návštěvníkovi jej pošleme emailem. Na konci měsíce v souboru Nákupy najdete seznam všech vašich vystavených dokladů.
Účetní podklady z pokladny smsticketu

V případě, že využíváte naši pokladnu, máte účet na https://pokladna.smsticket.cz, kde najdete všechny potřebné podklady pro účetnictví v menu REPORTY. Zde si můžete zobrazit, tisknout a nebo exportovat Přehledy prodejů v čase nebo Přehledy po akcích:

Přehled prodejů v čase

  • Zobrazí tržby ve vybraném časovém období.
  • Zobrazí tržby pro vybranou pokladnu.

Přehled akcí

  • Zobrazí celkovou tržbu vaší vybrané akce.
  • Zobrazí celkovou tržbu ve vámi zvolené pokladně.

Jak je to s DPH u vstupenek?

Ve zkratce - pokud prodáváte vstupenky a jste plátci DPH, musíte odvádět z tržeb ze vstupenek 10% daň.

To se týká vstupenek:

  • na filmová a divadelní představení, vstupné na koncerty, do cirkusu a podobná kulturní představení,
  • do muzeí, na výstavy a na památky, ale i do zoo, botanických zahrad, přírodních a národních parků, lunaparků a zábavních parků,
  • na sportovní události a utkání; např. tedy na fotbal nebo hokej.

Bohužel česká vláda právě jedná o navrácení vstupenek ze snížené sazby do standardní, tedy 21% sazby. Tento návrh ale zatím proběhl pouze médii a není jisté, jestli k této změně nakonec dojde.

To je za nás vše podstatné, ale kdybyste narazili na nějaký problém nebo vám bylo něco nejasné, jsme tu pro vás - ozvěte se nám na poradatel@smsticket.cz.

Foto v hlavičce: Beseda u Bigbítu 2023 - zdroj Facebook profil pořadatele.