Plesy v Brně

I v 21. století jsou plesy stále oblíbenou společenskou událostí. Jejich forma do značné míry přetrvává z 19. století, včetně standardizovaného dress-codu. Samozřejmě existují dílčí snahy o modernizaci, ale obvykle si plesy zachovávají svou konzervativní podobu - a evidentně to tak zúčastněným vyhovuje.

Kvůli přehlednosti si plesy rozdělíme do kategorií podle pořádajících institucí.

Plesy “prestižní”

Nejprestižnější akcí je bezesporu Ples jako Brno, na nějž se do moravské metropole vypraví i pražské celebrity. Pořadatelé slibují špičkovou úroveň všech složek akce, od gastronomie přes výběr hudebníků (hrály zde např. skupiny Chinaski nebo Olympic) až k moderování. V rámci plesu probíhá také charitativní sbírka.

Shodou okolností ve stejný den se koná také reprezentační ples Filharmonie Brno, využívající zázemí Besedního domu, kde orchestr “bydlí”. Takže pokud vám jde o hudební úroveň večera, zde nemůžete udělat chybu. K tanci a poslechu hraje nejen samotná Filharmonie (resp. její komornější obsazení), ale také salonní orchestr, jazzové combo nebo skupina Cimbal Classic.

Také ples hotelu International poskytuje jak velkorysé prostory, tak prvotřídní catering. O celebrity zde také není nouze (Leoš Mareš, Monika Absolonová). V nabídce je i speciální balíček spojující návštěvu plesu s noclehem v hotelovém apartmá.

Plesy organizací, spolků a zájmových sdružení

Oblíbený je tradiční Slovácký ples. Sem je takřka povinné přijít ve slováckém kroji. K tanci a zpěvu samozřejmě hrají cimbálové muziky. Radikálně jiný přístup k dress-codu je třeba zaujmout, chcete-li se zúčastnit Cosplesu: ples pro cosplayer(k)y a fanoušky komiksů, anime, sci-fi a fantasy nabízí možnost protančit večer v kostýmu/masce své oblíbené postavy. (Svým způsobem je to moderně pojatý maškarní bál.) Tomu odpovídá i futuristický hudební doprovod.

Podobná estetická východiska, jen s jinými akcenty, pak sdílí ples LGBT+ komunity neboli Queerball. Letošní téma zní “Casino night”, uvádí - a patrně i zazpívá - Milan Peroutka. Tradičnější hodnoty budou asi vyznávat účastníci Plesu mládeže, který pořádá brněnské biskupství - což neznamená, že se tady nemůžete také odvázat.

Sokol Brno stejně jako vinohradští hasiči pořádá svůj tradiční ples. A do třetice můžete zkusit Ples, který má říz, pořádaný Českomoravským svazem minipivovarů - program oživí např. pivní science show a pivní soutěže o ceny. Nestandardním zážitkem by měl být ples Expedition clubu. Těžko říci, jaký dress-code razí cestovatelé, ale pohorky nechte asi doma a vsaďte na klasiku, tím nic nezkazíte! Program slibuje bohatou tombolu a půlnoční překvapení. Jedním z posledních plesů sezóny je Ples Policie ČR.

Sportovní plesy

Také sportovní kluby pořádají plesy - je to pěkná příležitost pro setkání sportovců a jejich fanoušků.
Největší událostí je Ples sportovců, kde se pro jeden večer nehledí na klubové barvy a kde mohou sdílet své zážitky třeba krasobruslaři s plážovými volejbalistkami. Účastníci se kromě hudby a pohoštění mohou těšit na ukázky sportovních disciplín. Akci pořádá fakulta sportovních studií MU. Dále se konají hned dva další sportovní plesy - Hroší ples pořádaný baseballovým oddílem Hroši Brno v KD Rubín, a Troopers ball pořádaný florbalovým oddílem z Tuřan. Jak zvládají společenské tance ragbisté, to můžete zjistit na plese RC Dragon v Obřanech.

Plesy vysokých škol

A pojďme k vysokým školám. Brněnskou plesovou sezónu obvykle odpálí ples VUT ve velkorysém prostoru pavilonu P. Snaha pořadatelů zpříjemnit tento poněkud industriální prostor byla korunována úspěchem, o čemž svědčí velký zájem o lístky. Pokud vám tento ples utekl, nezoufejte - VUT pořádá ještě další dva plesy: ples chemiků a ples stavební fakulty (FAST Ples).

Vedle ples VUT se koná podobně ambiciózní (a v jistém smyslu konkurenční) Ples studentů MUNI, který je každý rok na jiné téma. Letos to například byl “Velký Gatsby”, titulní postava Fitzgeraldova románu z 20. let 20. století, tudíž byste neměli podcenit stylovost svého outfitu. Kromě swingového bigbandu zde budete moci okusit atmosféru lasvegaského casina - o skutečné peníze se sice hrát nebude, ale něco prý vyhrát můžete, nechte se překvapit!

Pozadu nebývá ani Univerzita obrany, která obvykle pořádá plesy hned dva, a to ples fakulty a reprezentační ples. Mendelova univerzita, respektive její Provozně ekonomická fakulta (PEF) také pořádá ples, na programu nechybí např. volba krále a královny PEF či nejoblíbenějšího pedagoga.

Plesy středních škol

Střední školy také mají své reprezentační plesy s neopakovatelnou atmosférou prvních lásek a pašovaného alkoholu, přičemž záludné kroky našprtané v tanečních jsou dosud v čerstvé paměti.
V lednu se konají plesy Biskupského gymnázia a SŠ zdravotnické na Jaselské. Únor obvykle patří SŠ Charbulova, SŠ grafické a gymnáziu na Elgartově. Nechybí ani ples gymnázia na tř. kpt. Jaroše. Ježek bez klece tradičně pořádá svůj Ježkův ples. Reprezentační ples má i gymnázium Vídeňská a za zmínku stojí i Purples - maturitní ples Střední průmyslové školy Purkyňova.

Plesy tanečních škol

Co by to bylo za taneční školu, kdyby neměla svůj ples! Nejpopulárnější brněnská taneční škola Starlet pořádá svůj gala ples - tedy závěrečný ples žáků středoškolských tanečních. Akce je poměrně opulentní a nechybí jí společenský lesk! O poznání skromnější je pak Tradiční ples TŠ Dynamic a Kometa ples tanečního studia Kometa.

Plesy městských částí

Kategorií poslední - nikoli však významem! - jsou plesy jednotlivých městských částí. Zpravidla se jedná o městské části okrajové, které dbají o svoji lokální identitu. Jejímu udržování a rozvíjení napomáhají právě různé slavnosti a společenské akce. Svůj ples tedy pořádají Šlapanice, Komín, Černovice a Tuřany, Vinohrady, Brno-Jih, Bystrc a Žabovřesky. Akce probíhají v místních kulturních domech či sokolovnách.


Pořádáte ples a chcete vyzkoušet moderní vstupenkový systém? Napište nám na poradatel@smsticket.cz, rádi Vám s nasazením vašich akcí pomůžeme.