Nejlepší i nejzajímavější kavárny, které můžete v Brně navštívit

V posledních patnácti letech Brno zažívá kavárenský boom - pravda, tuto původně hipsterskou vlnu přibrzdily covidové karantény, ale i tak je dnes ve městě podniků se skvělou kávou opravdu hodně. Některé z nich mají navíc za sebou pozoruhodnou minulost či příběh, jiné zas vynikají originálním designem. Pojďme tento zajímavý svět trochu zmapovat.

Historie

A začněme od těch nejstarších: z funkcionalistického meziválečného období, které dodnes přitahuje nejen architektonické odborníky z celého světa, se dochovaly dvě kavárny - nebo dvě a půl? Vysvětlíme.

Zemanova cukrárna a kavárna představuje unikát už tím, že funguje nepřetržitě od svého otevření v roce 1937. A skutečně, jako by se tu zastavil čas: onyxové stěny a mramorová dlažba, zákusky podle původních receptur. Na nějaké sledování trendů se zde skutečně nehraje. I klientelu tvoří spíše starší lidé, pro něž je posezení zde jistě jakýmsi pevným bodem v dnešních rozjitřených dobách. Kavárna se ovšem nejmenuje podle svého zakladatele, ale až podle cukráře Adolfa Zemana, který podnik převzal po druhé světové válce. Dnes kavárnu provozuje jeho vnuk. O kvalitě zdejších cukrovinek svědčí také různá ocenění (Gourmet Brno 2023, CzechSpecials 2022).

Kavárna Era se nachází mimo centrum, v klidné městské části Černá Pole (její slavnější “sourozenec”, vila Tugendhat, stojí nedaleko). Postavil ji architekt Josef Kranz v letech 1928-1929. Zapadá přirozeně do fronty řadových obytných domů, přece však zde působí svojí elegantní asymetrickou geometrií zcela jedinečně. Dominantou interiéru je točité schodiště, jehož křivky jsou zvýrazněny červenou a modrou barvou.
Po druhé světové válce byla budova majiteli zabavena a přebudována na pivnici, přičemž ztratila svůj původní charakter. Po roce 1989 byla sice navrácena, ale její stav byl po nepodařené rekonstrukci povážlivý, a až v roce 2011 byla stavbě navrácena původní podoba i funkce. V létě se zde koná pravidelné grilování, zní zde i živá hudba, pořádají se výstavy obrazů a fotografií.

kavárna Era

A ta avizovaná “půlka”? V parku Koliště stojí replika Zemanovy kavárny (což vytváří trochu chaos) proslulého architekta Bohuslava Fuchse. Původní objekt byl postaven r. 1926; po r. 1948 fungoval jako mateřská škola a v r. 1964 byl zbořen, protože blokoval výstavbu Janáčkova divadla. Roku 1995 byla slavnostně otevřena jeho replika. Dnes zde ovšem není kavárna, ale Pavillon Steak House - tak proto ta půlka.

Současnost

Jak už jsme řekli, nových a novějších kaváren je v Brně spousta - klidně by se jich tu dalo vyjmenovat třicet a pořád nebudeme mít jistotu, že jsme na nějakou zapomněli. Tak alespoň tento stručný přehled (pořadí je náhodné a nevyjadřuje nijak kvalitu):

SKØG Urban Hub - na Dominikánském náměstí. Minimalistický severský design (hrubé zdivo, volný prostor, dřevěná podlaha), špičková káva i dezerty.

Coffee Bar Mymika - na Lidické. Také minimalismus, oproti předchozímu méně strohý. Domácí limonády a dezerty.

V Melounovém cukru - nedaleko nádraží u Římského náměstí. Název odkazuje ke kultovní beatnické knize Richarda Brautigana, melounový cukr tu nemají, ale jinak vše prvotřídní - například čerstvé zákusky a dortíky.

Kafe v rozkladu - na Veselé, u Náměstí svobody. Skvělé dezerty a velkolepé brunche.

Kafe v rozkladu

Kafec Brněnský - v Brně hned dvakrát: na Orlí (centrum) a na Úvoze (o kousek dál). Jde o franšízu. Vyhlášenou specialitou jsou vafle.

Park Lane - u Lužáneckého parku. Zákusky sladké i slané. Dětský koutek.

Café Placzek - na Minoritské naproti kostelu. Součástí objektu je i hostel. Kávové speciality (levandulové affogato) nebo slané chlebové plac(z)ky.

Café Pilát - na Kapucínském náměstí. Mediteránní až blízkovýchodní design, sicilská káva.

Punkt. - na ulici Bayerově (poblíž Studia Marta či Kina Art). Skvělé espresso na ledu, v létě lehátka.

Café Momenta - na Zelném trhu. Patnáct druhů belgických sušenek, velká zahrádka s výhledem na celý Zelňák. Café Momenta

Podnebí - na Údolní pod Špilberkem. Zahrádka, klidný kout v srdci města.

Café Atlas - na Žerotínově náměstí. Kromě kávy též vyhlášené a originální snídaně nebo obědy. Vyzdobeno obrázky z atlasů. Útočiště studentů a freelancerů.

Rebelbean - v areálu bývalé Vlněny. Příjemné místo mezi kancelářskými budovami, v létě zahrádka. Vlastní značka kávových zrn. Skvělé dezerty.

Podnik café bar - na Peroutkové u Zelného trhu. Specialisté na filtrovanou kávu, plus famózní brunche.

Caffé Trieste - na rohu ulic Příkop a Bratislavská. Italský styl a výzdoba, každý den čerstvé domácí zákusky, italské rádio dotváří atmosféru. Na kafe sem chodí opravdoví Italové, co chcete víc?

Mezzanine Café - na Údolní. Vzniklo jako “studentská kavárna”, disponuje ovšem prostorným dětským koutkem. Též jako galerie.

...a kultura

Některé kavárny fungují jako kulturní centrum - hraje se zde hudba nebo divadlo, pořádají výstavy a různé další akce. Takto funguje například:

Kafara - na periferii města, v prostorách bývalé obřanské fary. Živé centrum zdejší komunity, na koncerty sem ale rádi váží cestu i ze vzdálenějších čtvrtí. Vynikající dezerty sladké i slané, pivní speciály, moravská vína. kafara Brno

Ponava - na kraji Lužáneckého parku. Rozměry skromný, leč významem zásadní prostor pro okrajové žánry a nepopulární hudbu. V létě koncerty pod širým nebem, skvělá atmosféra. Festivaly Ponava Fest, Faun Festival a Lužánecká Open.

Industra Coffee - nyní sídlí v areálu Nové Zbrojovky v Brně-Židenicích. Parta nadšených baristů s vlastní pražírnou, dovážejících nové trendy, postupy i kávové odrůdy. Jsou součástí kreativního hubu, zabývajícího se divadlem a výtvarným uměním.

Morgal - kavárna Moravské galerie. Původně v Místodržitelském paláci, dnes na Husově ulici. Pravidelné večírky s DJ´s, originální design, káva z Industry.

Café Práh - v prostorách nákupního centra Vaňkovka. Pracují zde lidé s duševním onemocněním, ale rozhodně se nemusíte bát, přijďte a podpořte jejich začlenění. Bohatý koncertní program zaměřený na folk a country, dále cestovatelské přednášky a filmové projekce.

Kinokavárna - na náměstí SNP na Lesné. Nejen filmové projekce, ale i besedy a koncerty.

Kavárna Trojka - v podloubí Domu pánů z Kunštátu. Disponuje sálem pro koncerty, výstavy, besedy atd. V létě zahrádka a akce na nádvoří.

Art Cafe Prostor - u Moravského náměstí. Prostor pro koncerty, workshopy, besedy, semináře, večírky apod. Káva značky Rebelbean (viz výše).

Lumos - na ulici Křížové. Unikátní propojení kavárny s divadlem, kdy sami provozovatelé jsou členy divadelního souboru. Hrají zde ovšem i jiná brněnská (polo)amatérská divadla. Mládí, nadšení, energie.

A jako bonus - od roku 2022 funguje v Uměleckoprůmyslovém muzeu na Husové Café Robot, jehož design je inspirovaný filmem 2000: Vesmírná odyssea S. Kubricka. Kávu vám zde skutečně připraví robotická ruka, zdejší specialitou je selfieccino - do pěny capuccina či horké čokolády robot nakreslí vaši fotografii!


Chybí v našem přehledu aktivity Vaší kavárny? Napište nám na poradatel@smsticket.cz, rádi Vám s propagací pomůžeme.

Titulní obrázek interiéru kavárny Era byl převzat z bam.cz. Obrázky kavárny Era, Café momenta a Kafe v rozkladu byly převzaty z Gotobrno.cz